АНАЛИЗИ

Дали Русија манипулирала со податоците од вакцината Спутник V?

Според меѓународните експерти, нумеричките обрасци на нивото на антитела во крвта и во „Т-клетките“ не можат да бидат случајност. Покрај тоа, едноставно е прескокнат дел од последната, тест фаза.

Барањата кои се поставуваат пред вакцината против корона се целосно јасни: таа мора да биде ефективна, безбедна, прифатлива и лесно достапна. Овие основни критериуми се применуваат, без исклучок, на сите истражувачи кои работат на тоа со месеци и под огромен притисок.

Меѓународната јавност исто така беше згрозена кога Русија ја пушти во промет првата вакцина Спутник V, набрзо во средината на август – иако воопшто не е тестирана клинички и не се извршени одлучувачки тестови за безбедност.

Исти наоди кај различни пациенти?

Сепак, постојат сè поголеми индикации дека основните податоци за вакцините биле грубо изманипулирани. Во отворено писмо во стручното списание „Лансет“, над 40 истражувачи од Европа, САД, Канада, но и Русија ја доведуваат во прашање веродостојноста на податоците.
Особено забележливи се повторувачките нумерички обрасци што се обележани со отвореното писмо. Иако различни субјекти примале сосема различни форми на вакцина, сите тие имале точно исто ниво на антитела во крвта во различни денови.
Исто така, фактот дека вредноста на Т-клетките кои се борат против САРС-КоВ-2 треба да биде идентична кај сите субјекти, според меѓународните експерти, не може да биде чиста случајност. Од статистичка гледна точка, резултатите се многу неверојатни и всушност сè повеќе личи на манипулација – како што оцени познатиот експерт за микробиологија Енрико Бучи. „Тоа е како да фрлате коцки и да добивате точно исти броеви секој пат“, изјави Бучи за „Московски Тајмс“.

Што се знае за руската вакцина?

Серумот Гам-КОВИД-Лио, кој се користи во вакцината Спутник V, е таканаречена векторска вакцина, развиена во Институтот за епидемиологија Гамалеја во Москва. За ваква векторска вакцина, гените на опасните болести се отстрануваат и останува само еден вид на транспорт на вируси, што медицинските лица го нарекуваат „вирусен вектор“. Овие безопасни вектори содржат и генетски материјал со соодветни упатства за градба, што кај вакцините САРС-КоВ-2 одговара на генот на коронавирусот.
Телото на вакцинираното лице го препознава вметнатиот генетски материјал како туѓо тело и создава антитела и специфични Т-клетки против овие антигени. Така, антигенот се произведува од клетките на вакцинираното лице.

Ако се користат познати вектори, се заштедува времето во кое се тестира нивната безбедност. Како и да е, векторските вакцини секогаш можат да предизвикаат несакани ефекти, кога имунолошкиот систем ги напаѓа векторите.

Што значи името Спутник V?

Конечно, повторно први – веќе во средината на август, само половина година по избувнувањето на пандемијата, рускиот претседател Путин гордо го претстави својот престижен корона – објект.

Русија треба да биде првата земја што воведе вакцина против короната. Затоа, се разбира земено е името „Спутник V“, што треба да нè потсети на првиот сателит што некогаш заминал во орбитата. Со тој„Спутник шок“ во 1957 година, Советскиот Сојуз му покажа на целиот свет што може да стори.

И за да се потенцира довербата во новата вакцина, покрај 38-те лица на кои е тестирана вакцината, голем број службени лица и службени лица биле вакцинирани пред вклучените камери – меѓу нив и ќерката на Путин.

Случајност или манипулација?

Дали овие впечатливи нумерички обрасци се само коинциденција или студијата е навистина изманипулирана – ова може да се разјасни само со необработените податоци врз кои се темели студијата. Сепак, државниот институт Гамалеја сè уште нема објавено податоци за вакцината Спутник V.

Затоа научниците објавија отворено писмо во Лансет во кое бараат објавување на необработени податоци. Во научниот свет, истражувачите имаат право да покренат сериозна загриженост во врска со студијата со таква единствена белешка – „Белешка за загриженост“.

Масовна вакцинација на крајот на годината

Иако последната фаза едноставно е прескокната и иако сомнежите се множат поради недостаток на податоци, масовната вакцинација треба да започне во Русија во декември. Прво треба да се вакцинираат луѓе со системски релевантни професии – медицински персонал и просветни работници.

Но, за да се отстранат сомнежите во врска со руската вакцина, неопходно е независните експерти да добијат увид во необработените податоци. Затоа, исто така е доведено во прашање дали професионалното списание „Лансет“ имало увид во необработените податоци во процесот на рецензија пред објавувањето. Но, во секој случај, Лансет побара соодветна изјава од авторот на студијата.

Поврзани вести

Коронавирус: Што да направите доколку почувствувате симптоми

Stefanija Kuzmanovska

Д-р Фаучи има двојник кој се борел против вирус во 1918 година

Stefanija Kuzmanovska

За спас на планетата треба да работиме помалку?

Може ли интернетот да го издржи вирусот?

Најважните предизборни анкети покажуваат дека ситуацијата не е добра за Трамп

Влатко Зорба

Се што треба да знаете за лекот Ремдесивир, кој Трамп го прими во болница

Stefanija Kuzmanovska