АНАЛИЗИ

Доктор Роберт Торе: Немојте да се сожалувате и немојте да се надевате

Поради коронавирусот, животот стана кошмар за многумина, и соочувањето со него и ситуации што досега не сме познавале – тука се самоизолацијата, можност за губење на имотот што сме го стекнале во целиот живот, па и повеќе генерации, блискоста на смртта и болестите.
Хрватски портал “24 сата“ направи интервју со „Д-р. Роберт Торе, кој дури и пред катаклизмата се прашуваше „има ли живот пред смртта“.

Интервјуто од „24 часа“ ви го пренесуваме во целост:

– Се обидувам да ги прифатам работите како што се и како доаѓаат, – вели др. Торе и продолжува:

– Помалку надеж, повеќе прифаќање, нема самосожалување. Светот едноставно не е проекциски екран на нашите желби и надежи. Нашите надежи одат во една насока, а животот во друга насока. И што ќе биде од тоа, не е до нас, туку до животот. А на околностите на животот, немаме право да се вадиме кога тие само служат да се потврдите како луѓе. Затоа, не е потребно да се биде пребирлив, туку сè што доаѓа е добредојдено. Кога ионака не е важно што дошло, туку ќе правиме со тоа. И бидејќи работите честопати излегуваат лоши, да не замислиме дека сме родени за подобра судбина …

– Многу граѓани се во шок затоа што се случија неколку несреќи во незамислива низа?

Нема силен живот без да се прифати винхерентната и начелно неискоренета трагичност. Животот не е секако едноставен или еднодимензионален и ниту еден автентичен одговор на животот не може да биде едноставен или еднодимензионален. Баналните ставови за животната смисла која залагаат некомплицирање, среќа, здравје, успех…, се толку инфантилни што нивната промашеност дури не заслужува критички осврт.

Не можев да се појавувам поинаку, како другите и на друго место, исто како што сум и каде сум. Во таа смисла, немаме ништо од самосожалување, а од прифаќање имаме сè. Животот е далеку покомплексен од сите наши концептуализации на животот. Можеби мислиме / замислуваме ова или она, но животот ќе одлучи дали е ова или она. Затоа што реалноста е секогаш исправна и е последна. Се разбира, секогаш ги надминува нашите илузии за неа.

– Можеме ли да извлечеме поуки од ова? Сега, секој на својата кожа ја почувствува тежината на „граничните ситуации“?

Автентичните луѓе го живеат животот во потполност, и тој редовно е грд и исткаен со болка. Нивните животи не се ниту хармонични ниту убави, но тие се животински. Затоа што ако тој е сериозен и длабок, животот не е убав, неговите проблеми се структурна коска, но затоа е реален. На кого ова не му е доволно, ништо не му е доволно и, едноставно, тој бара од човештвото нешто што не е и не може да го даде.

– Вие не сте баш амбасадор за спокојство. Може ли уште да најдеме некои амортизери за овие тешки оптеретувања? Како да се справиме со ова?

Ние немаше да бидеме фатени во кумулативниот биланс на состојба, доколку не ги ставивме во живот исходите кои едноставно не беа премногу веројатни. Ако повеќе размислувавме и помалку сонувавме за животот, ќе бевме помалку разочарани од тоа. Да се ​​сонува е една работа а да се живее друга. Да се ​​сака е една работа а да се може е друго.

– Кој е критериумот за разликување?

Па, критериумот е реалност.

– Како да се справиме со него кога ќе стане ваков?

Тврд? Немилосрден, неправеден, ирационален? Тој е таков, но за жал, тој е реален. И, се разбира, животот има смисла, но тој се спротивставува на поетизмот. Поточно, значењето на животот не е токму она што би сакале да биде „смисла на животот“. Нашите соништа на животот немаат никаква врска со животот. Со решавање на прашањето за значењето на животот, тој нема да стане бајка. Штом се разбере правилно, животот станува ниту убав ниту лесен. Тој едноставно не е и не може да биде. Како по правило, животот е тежок и често е грд. Вистинското разбирање го осветлува значењето на животот, не ја менува својата природа, но може да го освети своето страдање затоа што носи утеха во познавањето на неопходноста. Правилниот поглед на светот – да го поедноставиме – нè лишува од емоционално страдање бидејќи произлегува од нереални надверувања. Ние не сме повредени од самите животни настани, туку од наивноста на нашите надежи. Пренадуваните очекувања резултираат во непотребно емоционално ранување. Животот треба да се прифати како судбина. И сè што се случува во тоа се чини дека се случува затоа што тоа го сакаме и го заслужуваме. Животот е во право, а не ние. Ништо не може да биде погрешно или неправедно ако животот избрал да биде таков. Ние лесно прифаќаме лоши исходи затоа што ова се работи што не зависат од нашата волја, работи што не зависат од нас и не се наши. Страдање и лоши исходи се неопходни затоа што тие произлегуваат од срцето на светот и животот. Тие се компонента на животот со кој тој оди напред. Бидејќи животот се раѓа и создава на болка, а кој создава живот, исто така, создава болка. И кој се залага за живот, се залага за болка. Основата на животот е направена од болка, а кој и да рече „Да“ на животот, ја прифаќа и болката што животот мора да ја носи. Кому му е до вистината, треба претходно да знае дека ништо што не боли не е точно.

– Звучите како Достоевски, кој препорача страдање, или Ниче, со својата „амор фати“, љуби ја судбината?

Па, страдањето е основно човечко искуство. Само според капацитетот да се носи тежината на животот, луѓето се големи или мали. Светот на луѓето е безмилосно сатиризиран и човечката природа е вкоренета во неуспех. Трајниот неуспех без да падне под него е голема човечка големина. Едноставно ќе живееме подобро и подлабоко ако ги прифативме задачите од животот како пожелни.

– Што ако животот изгледа претежок?

Животот не ретко може таков да ни се причинува, но никогаш не е толку тешко што не може да се живее. Кога тоа ќе се случи, треба да ги преиспитаме принципите во кои живееме. Затоа го сакаме светот таков каков што е. Да не очекуваме премногу од другите и да не жалиме за се што немаме. Да не поседуваме ништо што не сме подготвени да го изгубиме. Затоа што не е тагата на човекот сиромаштијата, туку желбата.

– Многу од нашите јавни луѓе, потенцијално големи формати, пропаднаа затоа што немаа мерка во желбите.

На кого она што му е доволно мало, никогаш не му е доволно. Значи, не е сиромашниот кој има малку, туку оној што сака повеќе. На кого му е тоа малку и на кој малку не му е доста ништо не му е доста. Кој не е задоволен со малку, не е со ништо. Затоа што нема мала среќа. Кој не може да ужива во едноставноста на малку среќа, воопшто не може да ужива. Има висока цена да се збогатиш, толку многу што ќе ви преседне богатството. Повеќе е лукаво да се потиснат животните очекувања и вцепенетите желби, така што и да дојде животот е повеќе од премногу. Сепак, системот на развиен капитализам, обезбедува значителен дел од населението со услови на елементарно удобен ескапизам. Им овозможува на многумина да живеат анархички асиметрично во социјално маргинални цисти на социјална изолација. Сè во основна смисла на живот е лесно да се постигне. Сè што е лесно да се постигне е навистина сè што ни треба. Сето ова е губење на време и сила во животот. Кога е сосема сигурно дека нашата среќа е создадена од она што сме, а не од тоа што го имаме.

На кратко, автентичните луѓе се социјално асиметрични. Ескапизмот е нивна мешаница затоа што не можете да бидете „ин“ ако сте во животот. Кој живее во „чекор со времето“, тој не живее. Без самоисклучување, самоисполнувањето не е можно. Во секој случај, се разбира, дека кој и има тој не е.

Но, повеќето од нас никогаш не се задоволни од она што го имаме – „човечкото срце никогаш не се задоволува“ – и секогаш гледа на оние кои имаат повеќе и подобро, а тоа ја зголемува фрустрацијата.

Ако размислите малку повеќе за тоа, ќе откриете дека повеќето луѓе поминале низ животот подобро отколку што заслужиле. Но, целата авантура на животот во објавата е пренадувана, па оттука и разочарувањата во животот. Животот не е како што треба да биде“. Па што би требало да биде животот !? Ништо над она што е впишано во неговата егзистенцијална структура. И честопати не толку многу. Скоро секој човек има чувство дека е животно измамен…

– Се сетив на мотото на романот Дервиш и Смртта, една реченица од Коранот што вели „секој човек е секогаш во загуба“.

Па, повеќето луѓе мислат дека дале повеќе отколку што добиле, дека се дале себеси повеќе отколку што треба. Човек често мисли дека луѓето не го разбрале доволно, постојано го сакале и му се восхитувале. Дека светот не бил фер кон нас. Сите овие се природни чувства и природни ставови што ги тера да се чувствуваат и најлошите меѓу нас. Така што, она за што луѓето не се задоволни не е до живот, туку до луѓето. А, за среќа во животот, единственото нешто што треба е да се родите здрав и да не се разболите од никаква непријатна болест сè додека не наполните триесет години. Друга работа за која се надеваме од лотаријата на животот е дека нашите деца се раѓаат здрави и живеат без болести во детството, младоста и раното зрелост. Посилно тврдење за децата е дека тие не умираат пред нас. Сè друго во животот треба да се добие како благодет и подарок … И да видиш веднаш колку е убав животот.

– Самоизолацијата ќе биде можност за само-испрашување за оние кои никогаш не размислувале за тоа.

Самоизолацијата надворешно ни дава осаменост, но и можност да ја претвориме во доброволна самотија. Бидејќи самотијата е едно, а осаменоста е друго. Самотијата е позитивно чувство да уживате да бидете со себе, во себе. Секоја сериозна личност без самотија е како без вода. Станува послаба и венее. Оттука и потребата за самотија. Во плодна самотија, созреваме и размислуваме подлабоко. Во самотија, собираме, деконтаминираме, полниме и лекуваме рани беспрекорно. Дури и духовниот мир како трајно расположение е само во најдлабоко повлекување. Ние сме слободни додека сме сами. Во осаменост уживаме во задоволството да бидеме пријатели со самите себеси, но и задоволството што не мора да бидеме со другите. Значи, кој го менува суетното општество за самотија, добро тргувал.

– На многумина ќе им биде тешко да ја издржат осаменоста, а дружењето е, неодамна, казниво дело.

Општеството потекнува од неможноста да се издржи осаменост и себеси во неа. Внатрешната празнина сака да се крие во залудно дружење. Луѓето се дружат за да бидат празни заедно. Ако ги дружевте другите, како колеги, ќе се сретневте. Но, затоа што тие се водени од сочувство од страв од осаменост, тие се само со другите, така што тие не се сами. Голем дел од личното страдање потекнува од неможноста да бидеме сами со себе. Во осаменост секој се има себеси каков што е. Колку и да вреди некој, толку му вреди и осаменоста. Кој осамен во самотијата е лошо друштво сам за себе. Неоснованите луѓе во осаменост се изложени на мизеријата на сопствените внатрешности. Затоа што не е сè, па дури и самотијата, е за секого. Луѓето се плашат од осаменост затоа што се во тоа сами со себе. Па какви се, така им е. Ако тие се лоши, тоа е затоа што тие сами се лоши. Ако не сакаат да бидат сами, тоа е затоа што не сакаат да бидат самите (со) себе. Само за многу луѓе значи исполнување на сопствената внатрешна темнина. Тоа честопати е толку вознемирувачки што го туркаат да избега во обврски и вработување. Надвор има фасаден штит од внатрешноста. Кој е лош со самиот себе, осаменоста, преку непријатноста на осаменоста, најубедливо се открива. Непријатноста на самотијата ја открива слабоста на нејзината основа само по себе. Затоа што ако прво не си сам, не си никому. Повторно, секој што бега од осаменост, знае зошто бега. Единствено што маневрирањето е пропуштено е тоа што бега од себе и бега од осаменост. И, можат да се пребаруваат и да се пребаруваат, но што и да најдат, сите тие се виновни за признавање, ако не се добри со самите со себе.

– Значи, „екстаза на комуникација“ е најлесно да избега од сопствената празнина?

Од непријатност да се биде со себе, заборавањето најчесто ја наоѓаме припадноста во другите. Добиваме неовластено егзистенцијално обезбедување преку сообразување на социјалното вмрежување. Современата трендова дружеубивост повикува на универзална пристапност и трајна поврзаност на сите со сите, и затоа ја сфаќа потребата за осаменост во самоизолација како непожелно, заканувачко психопатолошко отстапување. И во исто време, не гледа дека огромното мнозинство на нашите социјални интеракции се целосно празни, тие само дополнително нè отуѓуваат и валкаат. Ние сме бомбардирани со „конструктивни совети“ за тоа како да се надминеме и да се избегне осаменост во рамките на самоизолацијата. Луѓето како да заборавиле што значи внатрешниот живот, што значи да се биде во себе и да си сам себе си. Осаменоста (на полошо) или осаменоста (на подобро) ги потсетува. Осаменоста е структурна коска на човечката автентичност. Во таа смисла, бегството од самотијата е всушност бегство од самиот себе. Не можеме да бидеме свои ако не сме сами. Осаменоста е пред сè и се претпоставува на сè. Значи, осаменоста е нашата состојба. Бидејќи осаменоста не е без нејзиниот сопственик. Таа секогаш е заинтересирана за нашиот себеси, кој е најчист и најблизок со себе кога е сам. Осаменоста нè повикува да го ставиме светот во загради за да се имаме себеси на видик.

И гласот на совеста повикувајќи нè да бидеме и да прашаме дали сме наши или не – се слуша само во осаменост. Преку гласот на совеста, осаменоста нè ослободува од моќта на светот и луѓето. Тоа нè изолира на најдобар можен начин затоа што нè принудува да сме индивидуација и станување индивидуално. Наредува да припаѓаме многу на самите себеси и да ги бараме нашите автентични сили. Ни дава можност да живееме сами, односно да не го живееме животот на другите.

Затоа, осаменоста е спасоносното внатрешно осветување на душата, во кое бараме засолниште од расејување во надворешноста. Во внатрешниот простор на осаменост се смируваме, и дотогаш молчивиот глас на совеста го презема водството над нас. Влечувањето во трезвена колекција на осаменост ги открива начините на кои ментално (доминираат) нашите социјални идентитети.

– Паниката деновиве се шири побрзо од епидемијата. Како тоа?

За да разбереме зошто стравот од заразна болест или, уште полошо, смртта во земјотрес нè претвора во исплашени и задушени суштества, треба да го знаеме ова: каде што нашите предци имале Бог, денес имаме „здравје“. „Здравјето“ е олтарот на кој се молиме и аргумент што ги опфаќа сите дискусии. „Здравјето“ е света неспорна вредност над вредностите, а подразбира не кажување. Суштинска одредница на „здравјето“ и „квалитетот“ на тој живот е неговата долговечност. Целото значење на животот на современите луѓе може да се сумира во неколку од следниве поставки: не оној кој живее, туку оној кој живее долго. Тоа е добар и промашен и празен живот, само ако е долг. Добар и полн живот не е добар ако е краток. Подобро е полошо и подолго од пократок, но подобар живот. Сè што е подобро на долг рок, е подобро од најдобро на краток рок. Тоа е модерна шега дека треба да живееме „подобро“, но во секој случај „подолго“. Претходно, луѓето навиваа на „смислата“ а денес значењето на животот е во неговото траење. Колку подолго трае, толку повеќе станува смислен животот. Како што трае и опстојува, самиот живот е полн со значење. Со идејата дека ние луѓето денес, сме премногу силни, го избегнуваме терминот „значење на животот“ во корист на неговата полесна верзија на „квалитетот на животот“.

Значењето е важно, Франкл вели, „секогаш ќе откриеме како ако знаеме зошто“.

Едноставно е смислата на животот денес – да се живее долго. Најзначајни се оние кои живеат најдолго. Квалитетот на животот е целосно дефиниран според неговата количина. Колку е поголема количината, толку е поголем и квалитетот. Жал ни е за луѓето кои живееле кратко и добро. Но, не жалиме за луѓето кои живееле долго и лошо (велиме дека живееле). Долгиот живот по секоја цена е највисок квалитет, најдобар и најзначаен живот. Во рамките на ова, превентивните здравствени практики играат улога на религиозен култ што го следат луѓето.

– Што значи тоа?

Постојано нè потсетуваат на многуте здравствени ризици што доаѓаат од тоа да се биде жив. Живееме подолго и помалку и помалку сме задоволни од нашето здравје. Бараме лекарска помош за состојби што се одржуваа неважни до вчера. Нашите здравствени потреби се зголемуваат. Тој што не е болен веќе не е здрав. Само еден кој е супер-здрав е здрав. Сите активности на човекот се „медицински“ и се оценуваат во однос на здравствените последици. Веќе не живееме практично, само лекуваме и спречуваме болести. Превентивните прегледи само кратко ги „лекуваат“ хипохондријалните стравови на современите луѓе. Цели нации се претворија во здрави хипохондрии, или луѓе обземени од внатрешната присила да не внесат во себе и своите најблиски нешто непроверено и нездраво, ништо што ќе ја намали нивната долговечност. Здравствените штетни активности се карактеризираат во категориите на морална вредност, како „неодговорни“, „непросветлени“, „перверзни“. Неодговорното однесување вклучува и одбивање да му наштети на телото преку секојдневно вежбање. Потоа, нередовно се подложени на превентивни здравствени прегледи. Јавното здравство на тој начин се наметна во агенција за социјална контрола. Слободата не е ограничена само на нас директно, туку преку псевдо-научна реторика на медицинската парадигма. Постојано, за наше добро, ние сме „поправени“ и „поучени“. Повеќе не станува збор за обезбедување превентивни информации, туку преземање на агресивна индоктринација. Со индиректна принуда во поставувањето на нормите, идеологии на „здравје за сите“. Модерната долговечност не само што сака да биде вечно долга, туку и „здрава“, така што го отелотворува култот на „вечна младост“. Така, денес сите се „подмладуваат“.

Поврзани вести

Откриено зошто Ковид-19 предизвикува губење на мирисот

Зошто легализацијата на марихуаната може да се покаже како неуспех?

Влатко Зорба

Шведска во време на пандемија: Доверба во граѓаните, наместо остри мерки

Влатко Зорба

Како земја со 1,3 милијарди жители има само 200 заболени?

Како државите ја пресметуваат стапката на смртност од корона: Белгија најлоша во свет, во руските бројки сите се сомневаат

Александар Петровски

Убиството на Џорџ Флојд ја крена Америка на нозе. Како гледа Европа на расизмот?

Влатко Зорба