АНАЛИЗИ

Европски суд на правда: Полска, Унгарија и Чешка го прекршуваат законот на ЕУ заради бегалците

Полска, Унгарија и Чешката Република го прекршија законот на ЕУ кога одбија да примат бегалци, во согласност со квотите за 2015 година, пресуди судот во Луксембург. Според пресудата, земјите-членки не можат да ги оправдаат ваквите одлуки „со зачувување на јавниот ред и заштита на внатрешната безбедност“ или со наводната „дисфункција на воспоставените механизми“.

Три земји-членки поднесоа барање до Европскиот суд на правдата за барање да утврдат дали ги прекршиле своите обврски според законот на Унијата со тоа што на секои три месеци им давале информации за тоа колку барања за меѓународна заштита може да прифатат.

Прекршена е и одлуката за задолжително преместување

Кон средината на 2015 година беа утврдени квоти за прием на бегалци и мигранти кои влегуваат во Грција и Италија во тој момент. Според тоа, Полска се согласи да прифати 100 луѓе, но не прифати никој, Чешка објави дека ќе прифати 50, но прифатила само 12 лица, додека Унгарија игнорирала таква идеја.

Судот утврди дека сите три земји-членки ја нарушиле одлуката донесена од Комората за задолжително пренесување на 120.000 апликанти за меѓународна заштита од Грција и Италија во други земји-членки на Унијата. Полска и Чешката Република исто така ги прекршиле обврските што произлегуваат од претходната одлука, насочена кон преместување на 40.000 баратели.

Одговорност кон другите земји-членки на ЕУ

Според изјавата на судот, аргументот на трите земји-членки дека тужбите на Европската комисија се „недопуштени“ беше отфрлен затоа што периодот на примена на решението истече во 2017 година. Судот смета дека одговорноста за кршење на правилата на ЕУ мора да се утврди, меѓу другото, за одговорностите што овие три земји ги имаат пред другите членки на Унијата.

Европскиот суд за правда истакна дека на земјите-членки мора да им се даде заштита на националната безбедност при движење, но тоа не може да се оправда со општи побарувања.

„Во овој контекст, потребно е да се испита секој поединечен случај врз основа на соодветни, објективни и конкретни елементи врз основа на кои може да се сомничи конкретен подносител на барање дека претставува непосредна или потенцијална опасност“, изјави судот.

Поврзани вести

Хаос на Лезбос

Stefanija Kuzmanovska

„Златните пасоши“ на Малта: Зошто богаташите ги сакаат?

Коронавирус: Неуспехот на Шведска

Дојче Веле: Детали без цензура, што пишува во документите на тајните служби за корона!

Оваа жена е добитничка на Пулицеровата награда и ја предвиде короната: Сега открива што ни следува

По карантинот човештвото на скенер на инфрацрвени камери