АНАЛИЗИ

„Гардијан“: Зошто Балканот страда помалку од коронавирусот од Западна Европа?

Кога ќе ги ставиме бројките на заразени и починати од коронавирусот на мапата на светот или Европа, едно нешто одамна е јасно: Западна Европа е далеку потешко погодена од Источна Европа, скоро без исклучок.

Затоа, природно се поставува прашањето – зошто е тоа така?

Се разбира, споредбата на официјалните бројки од различни земји е отежнато од различни фактори. Како прво, бидејќи сите земји не спроведуваат тестирање во иста мера, логична последица е што во некои случаи бројот на потврдени случаи ќе биде многу поголем отколку во другите, дури и ако во реалноста е приближно сличен. И масовните тестови за антитела, спроведени во Шведска и голем број други земји, покажуваат дека вистинскиот број на заразени е далеку поголем од сите официјални бројки.

Споредбата на апсолутниот број на смртни случаи е проблематична исто така и поради различната големина на земјите, но и затоа што не се официјално регистрирани сите оние што починале од коронавирус од различни причини.

И покрај сето ова, јазот меѓу земјите од Западна и Источна Европа, вклучително и Хрватска и БиХ, е преголем за да се игнорира. Според „Гардијан“, дури и најтешко погодените земји во Источна Европа имаат пониски стапки на заразени и смрт од која било земја во Западна Европа.

Словачка пет смртни случаи на милиони жители, соседна Австрија 68
На пример, Словачка има само 1.429 потврдени случаи и 25 смртни случаи, што е 5 на милиони жители. Соседната Австрија, која има околу 3,5 милиони повеќе жители од Словачка, има 10 пати повеќе заразени (15.684) и 20 пати повеќе смртни случаи – 608, или 68 на милиони жители.

А Австрија помина релативно добро меѓу земјите од Западна Европа. Шведска, која има население од 10 милиони, околу еден милион повеќе од Австрија, има заразено 23.221 и 2.854 смртни случаи (291 на милион жители).

Белгија, која има околу 11 и пол милиони жители, има околу 50.781 заразени и 8.339 мртви (720 на милион луѓе). Од друга страна, Грција, со население малку под 11 милиони, има заразено 2.642 и само 146 смртни случаи (14 на милиони луѓе).

Најтешко погодените европски земји се, секако, Италија, Шпанија, Франција и Велика Британија. Велика Британија, која има население од околу 66,5 милиони, неодамна ја надмина Италија и сега има 29.427 смртни случаи (433 на милион жители) според Worldometers и официјалната веб-страница на британската влада coronavirus.data.gov.uk.

Како и да е, според британската канцеларија за национална статистика, која вклучува жртви од домови за стари лица и немоќни во Англија и Велс, кои не се запишани во официјалните податоци, бројот на загинати во таа земја е 32.313.

Во Италија, од друга страна, од почетокот на пандемијата, барем според официјалните податоци, заразени се 213.013 лица, а 29.315 луѓе починале (485 на милион жители). Во Шпанија, официјално се потврдени 253.682 заразени и 25.857 мртви (553 на милион жители). Во Франција, бројот на заразени е 170.551, а бројот на загинати е 25.531, што е 391 на милион жители.

Хрватска, од друга страна, е меѓу европските земји со најмал број заразени (2.119) и смртни случаи (85 и 21 на милион жители, соодветно). Унгарија има 3.111 заразени и 322 мртви, што е 39 на милиони жители. Србија, од друга страна, има 9.791 заразени и 203 мртви, или 23 на милион жители. Чешката Република исто така стои добро, со 7.899 заразени и 258 мртви, што е 24 на милиони жители.

Полска има19 смртни случаи на милиони жители, соседна Германија 83.
Полска, во однос на големината на земјата, помина дури и подобро од Хрватска: има 14.467 потврдени заразени и 7.237 смртни случаи, што е само 19 на милиони жители. И нејзиниот западен сосед Германија, иако помина многу подобро од Италија и другите поголеми земји од Западна Европа, има 167.239 заразени и 6.993 мртви, или 83 на милиони жители. Значи, околу 4 пати повеќе од Полска.

Поврзани вести

Кому и зошто му одговараат политичките кризи во регионот

Stefanija Kuzmanovska

Коронавирус и градовите-духови

Влатко Зорба

Пет најлуди теории на заговор за коронавирусот во кои веруваат и многу луѓе во Македонија

Коронавирус: Дали сме поблиску до вакцина или лек?

Влатко Зорба

Како принцот Чарлс заработува на мртви Британци

Гардијан: Се во врска со короната Европа направи погрешно