АНАЛИЗИ

Како државите ја пресметуваат стапката на смртност од корона: Белгија најлоша во свет, во руските бројки сите се сомневаат

Повеќето земји ги следат упатствата утврдени од Светската здравствена организација (СЗО) за класификација на смртност од коронавирус, пишува Радио Слободна Европа.

– Смртта од КОВИД-19 не треба да се припишува на други болести (како рак), а бројот на жртвите мора да се утврди без оглед на претходната здравствена состојба на пациентот што може да предизвика сомневање дека доведува до потешки форми на КОВИД-19 – се наведува во упатствата на СЗО.

Ако пациентот веќе имал проблеми со срцето, а потоа се заразил со вирусот на корона и подоцна починал, треба да се класифицира како смрт од коронавирус, а тоа важи и за пациенти кои страдаат од дијабетес или некоја респираторна болест.

Статистиката за смртност на коронавирус варира поради различни критериуми, од кои некои се во функција на долгорочни, институционални практики или медицински традиции на една земја, а другиот потенцијално во функција на политиката, тврдат експертите.
Според универзитетот Џонс Хопкинс во Вашингтон, чија база на податоци се смета за една од најреференцираните во светот, разликата во смртните случаи од „Ковид-19“ може да зависи од бројот тестиран во една земја: ако има повеќе тестирани, повеќе луѓе со поблаги симптоми кои заедно влијаат на намалувањето на бројот на смртни случаи и обратно, пренесува Слободна Европа.

Покрај тоа, ако бројот на постари и болни луѓе во една земја е поголем, стапката на смртност поверојатно е да биде поголема.

Исто така е важно во кој здравствен систем се лекуваат пациентите со коронавирус – ако здравствениот систем е со добар квалитет, шансите пациентите да се опорават се поголеми.

Во Русија, проблемите се подлабоки бидејќи постојат докази дека пациентите кои починале од вирусот на коронавирус, биле евидентирани како да умреле од некоја хронична болест.

Јелена Малинкова, инфектолог во руското Министерство за здравство, изјави дека инфекцијата „Ковид-19“ била откриена навреме во Русија и дека благодарение на тоа, лекарите ќе започнале активно да ги лекуваат заразените порано.

Русија е исто така пофалена за својата национална програма за масовно тестирање со извршени повеќе од 7,5 милиони тестови.

Малинкова посочи дека стапката на смртност во Русија се пресметува според односот на бројот на починати од „Ковид-19“ до одреден просечен број на жители.
Според неа, во Русија станува збор за 5,5 случаи на милион луѓе.

Сепак, официјалните руски бројки го привлекоа вниманието на медиумите на почетокот на мај кога „Москва тајмс“, „Њујорк Тајмс“ и „Фајненшл тајмс“ ги испитаа прелиминарните податоци во Москва за април и откриле дека тие се далеку над просекот, предизвикувајќи брзи и остри реакции од руското Министерство за надворешни работи.

Микаил Там, професор во посета на Московскиот државен универзитет за економија, изјави за руската служба на Радио Слободна Европа дека има разлики во локалните записи и во официјалните извештаи на државните статистички служби за бројот на починати во некои региони на Русија.

Според тврдењата на Там, здравствениот институт во Москва објави дека повеќе од 60 проценти од пациентите заразени со вирусот корона не биле запишани во статистиката на смртност, затоа што вирусот корона се смета за „катализатор за влошување (хронични) болести“.

Дали станува збор за политичка пресметка за намалување на стапката на смртност во Русија, останува отворено прашање, заклучува Радио Слободна Европа.

Белгија, која е седма најсмртоносна со 9.108 смртни случаи, има најголема стапка на смртност во светот: 79,50 на 100,000 луѓе.

За споредба, стапката на смртност во САД е за две третини пониска отколку во Белгија: 27,61, додека во Русија е само 1,88 на 100 000 луѓе.

Белгискиот виролог Стивен ван Гухт рече дека, бидејќи вирусот корона е сосема нов и непознат кога се појавил, многу земји не знаеле како да реагираат или како да ги класифицираат и регистрираат смртните случаи.

– Малку е смешно како земјите се загрижени за нивниот имиџ во контекст на вирусот корона, но никој не е виновен за појавата на вирусот затоа што тоа е сила на природата. Обидете се да го прифатите тоа – порача ван Гухт.

Поврзани вести

Чекор по чекор во нормалност

Stefanija Kuzmanovska

Научниците конечно го најдоа „виновникот“ за тешките симптоми на Ковид-19

Александар Петровски

Тајната операција на ЦИА со која е срушен Милошевиќ

Единствениот светски лидер кој е имун на критики, а неговите луѓе умираат

Влатко Зорба

Стапката на испарување на влагата во воздухот е клучен фактор во пренесувањето на коронавирусот

Александар Петровски

„Владимир, мислам дека немаш душа“: Што ќе прави Бајден со Русија?

Влатко Зорба