АНАЛИЗИ

Кои се „антимаскерите“ и зошто бараат да им се дозволи да излезат надвор без маска?

Заштитните маски поради заштита од коронавирусот се препорачуваат во сите земји низ целиот свет, а во некои дури се задолжителни.

Сепак, сега се појавија луѓе кои веруваат дека треба да бидат „ослободени“ од оваа наредба, бидејќи тие имаат здравствена состојба што носењето маска може само да им наштети.

Таканаречените „антимаскери“ тврдат дека не мора да ја откриваат здравствената состојба, што ги штити од законот за приватност на САД.

Сепак, лекарите не се согласуваат со нивната позиција и посочуваат дека е важно само како ги носат за да не се влоши веќе постојната здравствена состојба.

На пример, лицата со заболувања на белите дробови, како што се астмата, можат да имаат проблеми со дишењето со маска, но има начини да го олеснат.

Вистината е дека носењето маска може да биде непријатно и да го отежни дишењето, а кај некои луѓе дури може да предизвика и хипервентилација.

Од друга страна, некои медицински професионалци претрпеа сериозно оштетување на кожата по континуирано носење маски бидејќи потта и триењето создаваат можност за инфекција.

Потоа се појавија гласини дека носењето маски може да предизвика хиперкапнија, состојба која се јавува кога премногу јаглерод диоксид влегува во крвта и може да доведе до симптоми кои се движат од замор и главоболка до напади и кома, објави Ројтерс.

Повторно, здравствените работници го негираа ова, изјавувајќи дека решението не е да носите маска, туку да ја пронајдете онаа што ви одговара најдобро.

Какви маски треба да носат луѓето со астма и ХОБЗ?

Луѓето кои страдаат од астма или хронично опструктивно белодробно заболување, се советуваат да останат дома што е можно подолго, а кога ќе излезат да бираат кога температурата е пониска, но и влажноста. На нив им се советува да носат платнени маски бидејќи го олеснува дишењето.

Какви маски треба да носат луѓето кои страдаат од вознемиреност?

Тие исто така препорачуваат платнени или хируршки маски, т.е. сите оние маски што не се прицврстени, така што тие се лепат на кожата, што може да предизвика клаустрофобичен напад.

Поврзани вести

Денес херои, а утре?

Гардијан: Се во врска со короната Европа направи погрешно

Коронавирус и Италија: „Како и во секоја војна, избираме кои пациенти ќе ги лекуваме“

Stefanija Kuzmanovska

Бајден сака да го погреба „Северен тек 2“ на Путин

Stefanija Kuzmanovska

Испитување во Швајцарија: Сите со визири заразени, тие што носат маска немаат корона

Александар Петровски

Земјата која е најзатворена во Европа заради коронавирусот