АНАЛИЗИ

Коронавирус: Германија погреши, а Шведска беше во право?

Додека во Германија се уште се прашуваат како да го организираат процесот на учење по Велигден, кога да отворат градинки, барови и ресторани во Шведска немаат сличен проблем. Многу училишта, ресторани, кафулиња и градинки продолжуваат да работат таму. Само средните училишта, универзитетите и стручните училишта се затворени. Забранети се масовни настани со над 50 учесници, како и посети на старечки домови од почетокот на април. Сепак, сè друго работи и улиците се полни со живот.

Дали е ова случајна среќа? Или, дали шведскиот начин на справување со кризата е поправилен од оној што го избра Германија? Многу Германци веројатно го поставуваат ова прашање, пишува ДВ.

Здрав разум и лична одговорност

Наместо да наметне забрани, Шведска апелира до своите граѓани да пројават здрав разум и лична одговорност. Препораките на шведските здравствени власти во секое време беа следниве: само оние што се чувствуваат болни, како и оние кои се над 70 години или имаат сериозни претходни заболувања, треба да останат дома. Уште еден апел беше упатен до шведските граѓани: да работат од дома и да држат растојание при купување. Сепак, сето тоа беше оставено на доброволна основа.

Веб-страницата на германската телевизија Н-ТВ го цитира шведскиот епидемиолог Андерс Тегел, кој тврди дека епидемијата на коронавирус не може да се запре во секој случај, дури и со строг карантин. Тој смета дека социјалните ефекти на карантинот мора нужно да се решат. Ако ограничувањата се премногу тесни, луѓето нема да сакаат да ги следат со месеци. Покрај тоа, Тегнел посочува дека заради либералниот режим, доволно луѓе ќе се разболат во Шведска за да создадат релативно масовен имунитет против КОВИД-19.

Друго можно објаснување за шведскиот феномен е дека некои демографски фактори исто така играат улога. Повеќе од половина од шведските домаќинства се составени од едно лице. Густината на населението во земјата е исто така значително помала отколку во Холандија или Велика Британија, на пример – земји кои првично мислеа дека создаваат „имунитет на стадо“, но се откажаа заради силното зголемување на новозаразените. 10.330.000 Швеѓани живеат на површина од приближно 529.000 квадратни километри. Во Шведска, 1 км. живеат во просек 19,5 луѓе. За споредба: во Германија на 1 квадратен километар во просек живеат 233 луѓе.

Интересна е и позицијата на професорот Стефан Хомбург, директор на Институтот за јавни финансии на Универзитетот во Хановер. На страниците на весникот „Ди Велт“ тој тврди дека строгите карантински тактики што ги предлага германскиот институт Кох се засноваат на огромна грешка во погледот кон епидемијата. Еве што пишува професорот Хомбург: „Според специјализираната литература, во просек поминуваат 23 дена помеѓу коронавирусот и смртта. Овој факт е многу важен затоа што покажува дека намалувањето на нови заразени и смртни случаи во Германија нема никаква врска со строгиот карантин во последно време“.

Германија треба да учи од Шведска?

Експертот тврди дека одлуката за целосен карантин во Германија е донесен на 23 март и стапи во сила еден ден подоцна. Со други зборови, најголем број смртни случаи од „Ковид-19“ досега во Германија, регистриран на 7 април, укажува на тоа дека кулминацијата на нови зболени била достигната порано – уште пред да стапи во сила карантинот. Дали строгите ограничувања во Германија даваат посакуван резултат, според експертот, ќе се забележи уште кон средината на април.

Како заклучок, професорот Хомбург вели: „Земји како Шведска, Јужна Кореја или Тајван, кои се откажаа од строг карантин, постапија мудро. Виролозите ги водеа населението и политичарите со мирна рака низ кризата, наместо да им предизвикаат стрес со постојани промени во тактиката. Германија би требало да ја земе оваа политика како пример“, порача професорот.

Во моментов, во Шведска има вкупно 12.540 случаи на заразени со коронавирус. Бројот на починати е 1.333, а излечени се 550.

Поврзани вести

Политико: Шоуто на Трамп со Косово е со цел да им се додвори на гласачите

Stefanija Kuzmanovska

АНАЛИЗА на дебатната стратегија на Трамп и Бајден: Кој победи?

Stefanija Kuzmanovska

Цела Европа премина на шведскиот модел, но тоа не го признава?

Александар Петровски

Короната се шири во регионот: Дали Косово ќе биде балканскиот Вухан?

Stefanija Kuzmanovska

Можно е имунитет на коронавирус да имаат многу повеќе луѓе отколку што се мислеше

Коронавирусот ја уби „милениумската генерација“

Stefanija Kuzmanovska