АНАЛИЗИ

Коронавирусот ја уби „милениумската генерација“

Единствената жртва на коронавирусот ќе биде митот за „привилегираната милениумска генерација“ (родени меѓу 1985 и 2000 година). Да не ги слушаме повеќе обвинувањата на бабите и дедовците кон нив: за нивниот индивидуализам, себичност и јадењето премногу авокадо. Затоа што многу „бејби-бумери“ сега го должат својот живот на несебичноста на младите.

Граѓанските ограничувања воведени низ цела Европа во последните денови имаат за цел да го запрат ширењето на КОВИД-19 со цел да се обезбеди пристап до болнички кревети и респиратори за итни случаи. Но, оваа блокада ќе „ограби“ цела генерација – во однос на образованието, кариерата и приходите. Дури и ако строгите ограничувања траат само еден месец, како што е планирано, ефектите врз економијата ќе останат со години. Работни места се веќе изгубени, деловните активности се затворени и многу кариери ќе бидат скратени.

Оваа блокада заради коронавирусот е масовна демонстрација на меѓусебните жртви меѓу генерациите. Додека вирусот ги погодува луѓето од сите возрасти, тој е најопасен и најсмртоносен за слабите, болните и старите лица. Свесно реагираме за да ги спасиме животите на најранливите. И така треба. Но, да бидеме свесни – многу млади луѓе се откажуваат од својот животен век за да им дадат на постарите лица можност да оживеат.

Се разбира, не секој е задоволен од блокадата. Многу луѓе од сите возрасти сè уште ги игнорираат барањата и прописите да останат дома. Но, значителен дел од населението е во согласност. И, младите пропуштаат училиште, предавања на универзитетите или отсуствуваат од своите профитабилни работни места, сакале или не.

За оние кои изгубиле приход, германската влада ветува помош и компензација и се надеваме дека тоа ќе се оствари – особено за луѓето во уметноста, самовработените и малите бизниси. Но, изгубената самодоверба и вкоренетата несигурност се работи што можат да го заразат општеството со децении: на пример, германската култура сè уште е прогонувана од сеќавањето на падот на националната валута пред скоро еден век.

Сепак, среде овие проблематични времиња, има знаци на надеж за иднината по коронавирусот. Луѓето повторно станаа хумани. После „битките во супермаркетите“, повеќето луѓе повикаа да ги ограничиме нашите постапки во корист на ранливите. Одбиена е идејата дека луѓето не сакаат да жртвуваат ништо заради доброто на другиот. Луѓето покажаа дека се подготвени за радикално преиспитување на реалноста.

Одеднаш, се појавија нови економски модели и се чинеа можни. Концептите на „државна регулатива“, „ограничување на пазарот“, „државни пари за деловни активности и лица“, „национализација на клучните индустрии“, „одложување на скапите одмори“, па дури и „откажување од основните приходи“ веќе се гледаат како знаци на здрав разум. Само пред една недела. ова ќе беше незамисливо.

Сега, кога ја надминавме бариерата на економската имагинација, можеме да продолжиме понатаму и да создадеме нови одржливи начини за трошење, производство, дистрибуција и производство на енергија. Оние кои се расправаат за новиот „зелен договор“ мора да го искористат овој момент и да побараат план за закрепнување што ќе доведе до одржливо општество, кое што функционира во рамките на ресурсите на животната средина на располагање. На крајот на краиштата, човечкиот екосистем страда од економска болест која го поткопува нашето постоење. Климатската криза е дури и по смртна од КОВИД-19, а нејзините жртви, иако не се дијагностицирани и преброени, се исто толку реални.

Помладите генерации застанаа на чело на движењата за драматичен одговор на климатската криза, само за да бидат запрени од тврдоглавите старешини. И сега младите луѓе жртвуваат слобода, просперитет и можности во корист на истите стари лица кои имаат не само слаби тела, туку и слаби аргументи во спорот со нив. За да ја надоместат блокадата на коронавирусот, младите треба да го добијат она што веќе го побарале: иднина без фосилни горива.

Џоел Делрој, Дојче веле

Поврзани вести

Жените мора да станат свесни за својата моќ

Влатко Зорба

КОРОНА КАРАНТИНОТ Е КОНТРАПРОДУКТИВЕН: Уште една лекција од Шведска

Александар Петровски

Оваа жена е добитничка на Пулицеровата награда и ја предвиде короната: Сега открива што ни следува

Републиканците бегаат од бродот што тоне

Влатко Зорба

Откриено зошто некој умира од Ковид-19, а некој нема симптоми!

Александар Петровски

Ризичната кампања на Макрон против исламот

Stefanija Kuzmanovska