АНАЛИЗИ

„Ковидиот“ е нов македонски збор и сите знаете барем еден таков

Од почетокот на епидемијата, ние бевме склони да ги нарекуваме идиоти оние кои грабаа огромни количини тоалетна хартија и ги празнаа полиците со брашно, потоа оние што носеа маски неправилно, потоа оние кои и покрај сите предупредувања и препораки, си тераа по свое … А сега зборот „ковидиот“ и официјално влезе во речникот.

Познатиот „Urban Dictionary“ го користи зборот „ковидиот“ (или по нивни „covidiot“) за да опише лице кое „ги игнорира предупредувањата и советите во врска со јавното здравје и безбедност“. Исто така, тоа е „личност која чува намирници само за себе и со тоа не мисли на другите“.

Во суштина, „ковидиот“ е некој кој не ги сфаќа сериозно коронавирусот или мерките за заштита, но, од друга страна, се однесува себично и ги чува само за себе маските за лице, средства за дезинфекција, тоалетна хартија и основна храна, без да размислува за другите. Терминот се повеќе се користи за луѓе кои делуваат како ништо да не се сменило, кои велат дека приказната за короната е „пренапумпана“, дека станува збор за вирус што е како грип, и се лутат кога некој ќе ги предупреди дека треба да носат маска. Тие не ги почитуваат мерките на социјална оддалеченост и другите упатства и грабаат храна.

„Некои едноставно не ја разбираат сериозноста на ситуацијата“, вели психологот Џон Мајер. „Тие негираат дека вирусот постои или веруваат дека не е толку опасен како што се вели во медиумите. Тоа негирање е всушност лажна храброст“, посочува тој.

Според тоа, тие се однесуваат неодговорно – и кон себе и кон другите.

„Ковидиотите“ обично мислат дека се имуни на вирусот или дека нема да се разболат сериозно“, вели д-р Тимоти Марфи.

Иако може да поминат без последици, тоа не значи дека ќе биде исто со луѓето со кои се во контакт.

„Тие можат да се заразат и да го пренесат вирусот на некој што ќе се разболи и ќе умре. Луѓето треба да разберат дека постои општествена одговорност“, предупредува д-р Марфи, истакнувајќи дека многумина се себични и се грижат само за сопствената благосостојба.

Во интервјуто за списанието „Health“, д-р Ричард Ваткинс ги вклучи во групата „ковидиоти“ и оние кои едноставно сакаат да се бунат против социјалните норми.

„Се сметаше за прифатливо во минатото, но не и за време на смртоносната пандемија – нема анти-ковид-19 и проковид-19 страни“, вели Воткинс.

Од друга страна, „кога расте неизвесноста, луѓето се посклони кон екстремно однесување“, вели д-р Петрос Левонис, шеф на Универзитетската болница во Њу Џерси.

„Некои луѓе карантинот ги направи импулсивни“, вели д-р Левунис, објаснувајќи како ковидиот стана сè почеста појава во исклучително сериозно време за современото општество.

Поврзани вести

Пластичните визири скоро целосно се неефикасни во спречување на Ковид-19

Александар Петровски

Корона во Југоисточна Европа: Карантин за владеење на правото

Влатко Зорба

После колку дена од инфекцијата со коронавирус престанувате да бидете заразни за другите?

Фарските острови го победија коронавирусот, со денови нема новозаразени!

Откриено што може да биде првиот симптом на корона кај младите луѓе

Александар Петровски

Топ 10 земји кои први ќе се извлечат од коронавирус: Еве каде е Македонија