АНАЛИЗИ

Лекарите ги прицврстија оштетените човечки бели дробови на свињи, белите дробови потоа се опоравија

ПАЦИЕНТИТЕ со сериозна болест на белите дробови честопати се соочуваат со трагичната реалност – во светот има многу повеќе пациенти на кои им е потребна трансплантација отколку што им се достапни донирани бели дробови. Причината за ова не е само малиот број на донатори, туку многу бели дробови во некои области се оштетени и со тоа несоодветни за донација.

Сепак, со помош на нова експериментална техника, научниците ги обновија тешко оштетените човечки бели дробови со тоа што ги поврзаа со васкуларниот систем на живи свињи, со што ги стимулираат механизмите за самообновување.
„Овозможувањето на внатрешните механизми на биолошка самообнова во текот на доволно долг период овозможи обновување на тешко оштетените бели дробови, кои не може да се спасат поинаку“, објаснија водачите на студијата, хирургот Ахмед Хозаин и инженерот за биомедицина Џон О’Нил од Универзитетот Колумбија.

Васкулаторен систем на свињите им даде драгоцено време на пациентите

Основниот принцип на оваа нова технологија е сличен на постојниот метод на регенерација на белите дробови, наречен надтелесна перфузија на бели дробови engl. ex vivo lung perfusion, EVLP), во кој белите дробови се ставаат под стерилен сад, а потоа на респиратор, пумпа и филтри. Низ белите дробови се пушта раствор кој содржи кислород, хранливи материи и протеини пишува Science Alert.

ЕВЛП технологијата спаси животи на многумина затоа што дозволи белите дробови да се одржуваат и донекаде да се регенерираат. Но, проблемот беше создавање на временската рамка – овој метод беше дозволено да се користи само до осум часа, што честопати не беше доволно за да се започне биолошката самообнова на самите бели дробови.

Со новиот метод, експертите успеаја да купат вредно време потребно за развој на саморегенерација со поврзување на човечки бели дробови со васкуларен систем на свињи.

Развој на нова технологија

Минатата година, тим на научници, инженер за биомедицина Гордана Вуњак-Новаковиќ од Универзитетот Колумбија и хирург Метју Бачета од Институтот Вандербилт за болести на белите дробови, спроведоа студија за санирање на оштетени белите дробови на свињи со приложување на васкуларниот систем на други свињи.

Сега, експертите успешно ја користеле истата техника за да поправат пет оштетени човечки бели дробови со тоа што ќе ги поврзат со оние на свињите, вклучувајќи и едни тешко повредени што не успеа да се обнови преку ЕВЛП.

Поврзани вести

Прерано го отпишаа Трамп, сепак може да победи

Влатко Зорба

Почна 3 фаза: Светот се поблиску до вакцина, но зошто за тестирање е одбрана токму оваа земја?

Кои луѓе мора да биде особено внимателни во врска со коронавирусот, кога мерките ќе се олабават?

Stefanija Kuzmanovska

Кои се 6-те главни кандидати за вакцина против коронавирусот?

Александар Петровски

РЕЗУЛТАТИТЕ ВЕТУВААТ, НО … Овa се причините зошто трката по вакцината за корона НЕ E ни приближно до крајот

Stefanija Kuzmanovska

Демократите против Трамп се подготвуваат за „Денот Д“

Влатко Зорба