АНАЛИЗИ

Немате никакви симптоми, но постои начин да дознаете дали имате корона

Кога луѓето се заразуваат и добиваат позитивни резултати од тестот за „ковид-19“, но не развиваат кашлица, треска или други вообичаени симптоми на вирусот, нивните случаи ги нарекуваме „асимптоматски“. Таквите луѓе понекогаш се нарекуваат „тивки носители“ затоа што можат не знаејќи да ги заразуваат другите и тоа е голем фактор во ширењето на пандемијата.

Сепак, колку се опасни за другите и за самите нив, без притоа да бидат свесни за тоа.

Ако штотуку почнуваме да го разбираме предметот, да се биде асимптоматски кога имате вирус, не значи дека компликациите што ги носи со него нема да се појават.

Според ново објавеното истражување, асимптоматските жртви на вирусот се соочуваат со скриени опасности по здравјето, вклучувајќи и две за кои мора да знаете, пишува „Women’s Health“.

Оштетување на белите дробови секако се случува

Новата студија се фокусираше на група од 37 асимптоматски пациенти во Кина. Додека учесниците во студијата не покажаа надворешни знаци на вирус, истражувачите сакаа да знаат за какви било промени што можат да се појават во нивните тела. За откривање користеле СТ-скенери, чувствителна форма на внатрешно снимање.

Она што го најдоа беше зачудувачко: 57 проценти од асимптоматските пациенти имале скенирање на белите дробови со „шарени сенки“ и „Примерок со млечно стакло“ – и двете укажувале на воспаление или оштетување на белите дробови. Овие примероци се исто така чести кај луѓе тешко заболени од новиот вирус.

Друга е студија на истражувачи од Институтот за истражување на Скрипс во Калифорнија, која спроведе слично истражување. Тие се фокусираа на група асимптоматски случаи од крстосувачот Diamond Princess.

Во таа група, 54 отсто од пациентите покажале субклинични абнормалности на белите дробови. „Субклинички“ тука не значи надворешни знаци на болест или исполнување на дијагностички нивоа – не значи дека штетата не била сериозна.

Кинеските истражувачи теоретизираат дека промените во белите дробови тука можат да бидат привремени и да исчезнат откако вирусот ќе го напушти телото. Една студија од Калифорнија повика на понатамошно следење за да се разберат долгорочните ефекти врз респирацијата и здравјето на белите дробови. Вистината е дека во овој момент не можеме да бидеме сигурни.

Она што овие откритија во моментот го потврдуваат е дека ковидот зазема поопасен данок на телото отколку што покажуваат симптомите – или недостаток од нив покажуваат.

Постојат повеќе истражувања за „тивки преносители“ кои покажуваат дека тие се поопасни за другите отколку што очекуваше некој.

Асимптоматските случаи имаат поширок прозорец за „ширење на вирусот“

Процес наречен „расејување на вируси“ се јавува кога вирусот се размножува во телото и потоа се ослободува во околината, издишувајќи во аеросоли и капки при дишење, кивање, кашлање, па дури и пеење.

За време на вирусна инфекција, бројот на вируси што се ослободуваат во околината варира и колку други луѓе некој може да зарази. Некои од доказите сугерираат дека вирусот корона е најзаразен во период од неколку дена пред почетокот на симптомите, кога зголемувањето на количината на вирус во организмот е големо.

Кинеските научници го испитале избувнувањето на вирусот во нивната група на асимптоматски пациенти и откриле дека тој трае во просек 19 дена – што е за пет дена подолго отколку во контролната група со симптоми!

Ширењето на вирусот на асимптоматската група беше од 6 до 45 дена, што е исклучително широк опсег.

Суперразнесувачи на вирусот

Во моментов, вирусолозите веруваат дека 40 до 45 проценти од луѓето кои се заразуваат со ковид-19 остануваат асимптоматски. Ова е причината зошто асимптоматските пациенти честопати се сметаат за „супер разнесувачи“ на вирусот – затоа што немаат никакви симптоми и тешко е да се утврди кога се најзаразни.

Дали има поголема веројатност младите да бидат асимптоматски? Краткиот одговор е да.

Сите ние видовме фотографии и видеа од млади луѓе кои поминуваат време во кафулиња и на плажи, среќни што излегоа од карантин и продолжија со нормален живот – со акцент на социјалните собири, понекогаш и големи.

Науката вели дека постои социјален ризик како последица на ваквото однесување. Ова е затоа што младите луѓе имаат поголема шанса за асимптоматска инфекција – што подразбира дека тивки пренос на вирусот се веројатно млади.

Епидемиолозите сè повеќе веруваат дека оваа поврзаност помеѓу младите луѓе, големите социјални собири и асимптоматските инфекции е една од причините зошто гледаме вакви нови инфекции со коронавирусот во земји и градови кои попуштиле со мерки. Тоа е феномен што се гледа низ целиот свет, но никаде повеќе отколку во Соединетите држави.

Што значи ова за вас и вашето семејство?

Постојат четири главни импликации:

1. Ако имате млади во вашето семејство, известете ги за скриените фактори на ризик што може да се појават однапред во вашето семејство. Младите луѓе честопати се чувствуваат непобедливи, но не сакаат да ги повредат оние што ги сакаат.

2. Кога ги проценувате ризиците во која било ситуација – на пример, дали одите на семејна вечера – признавате дека младите луѓе, во просек, претставуваат поголем ризик.

3. Поради зголемениот број на нови случаи на инфекција, мора да работите на вашиот имунолошки систем. Дали правите сè што е можно за да ја поддржите имунолошката одбрана на вашето тело?

4. Запомнете дека секој може да биде асимптоматски, не само младиот. Затоа, бидете внимателни. Не изложувајте се на директен или близок контакт, држете се подалеку од гужва и избегнувајте да останете во затворен простор со луѓе со кои не сте биле ставени во карантин.

Поврзани вести

Во Германија повторно легализирана медицинската помош при извршување самоубиство

Stefanija Kuzmanovska

Зошто коронавирусот е посмртоносен за постарите граѓани?

Може ли интернетот да го издржи вирусот?

5 ефикасни стратегии за борба против коронавирусот

Влатко Зорба

Работи што ги знаеме за короната сега, а не ги знаевме пред 6 месеци

Влатко Зорба

Короната ја уништи туристичката сезона во Грција

Влатко Зорба