АНАЛИЗИ

Од една работа зависи дали ќе развиете потежок облик на Ковид-19

Помалку коронавируси во организмот на почетокот на инфекцијата – полесен тек на болеста!

Имено, како што одминува времето, така и научниците имаат сè повеќе информации за тоа како се однесува и што ни прави коронавирус, кој глобално им го направи тежок животот на луѓето. Истражувањата, вклучително и ова ново, укажуваат на тоа дека токму социјалното дистанцирање може да го намали текот на заболувањата на заразените.

Се тврди дека помалку вируси во организмот на почетокот на инфекцијата значат и поблага болест бидејќи телото потоа полесно се бори против Ковид-19.

Прекумерното оптоварувањето на вирусот дава инфекција т.н. „скоков почеток“ и го зголемува ризикот од преоптоварување на имунолошкиот систем на пациентот на почетокот на борбата против Ковид-19, што му дава помалку шанси за закрепнување.

Луѓето можат да ги намалат своите шанси за „масовна“ почетна инфекција со тоа што ќе останат настрана од другите кои можат да бидат болни и строго да се придржуваат кон правилата против близок личен контакт со кој се соочуваат милиони луѓе ширум светот. Некој заразен индиректно, на пример со допир на вратата во која кивнал заразениот, на крајот може да има поблаги симптоми отколку некој што ја вдишува кашлицата на заразеното лице на кратко растојание, велат експертите.

Тие тврдат дека помалку вируси му даваат на имунолошкиот систем повеќе време да се ослободи од инфекции пред да биде преоптоварен и да се појават симптоми. На ваквите пациенти, кои „фаќаат“ првично мала количина на вирус, им треба подолго време да забележат дека се болни, а за тоа време телото успешно се бори со коронавирус.

– Кога некој тргне со голема количина на вируси, тоа може да го преоптовари неговиот имунолошки систем. Во такви околности, телото нема време да реагира. Затоа, треба да бидеме позагрижени за ситуациите кога некој ќе прими огромна доза на вирус, особено со вдишување. Имено, само еден милилитар телесна течност содржи повеќе од сто милиони вируси – објаснува др. Мајкл Скинер од Империјал колеџот.
Тој додава дека со исклучок на болничкиот персонал, другите не треба да бидат изложени на голема количина на вируси. Токму голема количина на коронавирус доведува до силен имунолошки одговор, кој се обидува да го контролира вирусот со цел организмот да стекне имунитет и во исто време да доведе до силно воспаление и цитокинска олуја. Тоа може да биде погубно и да предизвика смртоносна состојба, како што се откажување на бубрезите, белите дробови, па дури и сепса.

Овој научен труд е инаку објавен во Лансет, врз основа на истражување на 76 пациенти со коронавирус во Нанчанг, кои биле примени во болница со дијагностициран Ковид-19 за време на кинеската епидемија.

– Просечното вирусно оптеретување во тешките случаи било околу 60 пати поголемо во однос на благите случаи, што укажува на тоа дека поголемо оптоварување со вируси може да биде поврзано со тешки клинички исходи, – заклучија научниците предводени од Веи Жанг.
Поточно, најмалку 80 проценти од пациентите со коронавирус имаат само лесна болест слична на настинка, додека кај некои може да се појават потешки проблеми со дишењето. Најсериозно болните пациенти завршуваат во болница со пневмонија на единиците за интензивна нега, а стапката на преживување во тој случај е околу 50 проценти.

Според научниците од Оксфорд, количината на вирусот што го добиваме на почетокот на инфекцијата може да го одреди текот на болеста, така што тие се залагаат за максимална социјална дистанца што може ефикасно да помогне да се намали бројот на сериозно болни, а потоа и смртноста.

– За да не се заразиме со повеќе вируси, треба да ја задржиме оддалеченоста од другите. Товарот на вирусот ќе биде поголем доколку некој кашла директно во нашето лице отколку ако е оддалечен два метри и вирусот може да се шири низ воздухот – вели Др. Венди Баркли, инфектолог во Империал колеџ во Лондон.
Таа додава дека носењето нараквици, миењето на рацете и избегнување на допирање на лицето ќе нè заштити да не бидеме изложени на вирусот на јавно место.

– Семејство кое се смета за заразено треба да остане изолирано во посебна просторија, бидејќи колку повеќе вируси има во организмот, толку повеќе ќе ги има во неговото издишување, кашлање или кивање.

Имено, овој процес се нарекува „отфрлање на вирусот“ и го зголемува ризикот од зараза.

– Накратко, колку е поголемо „оптоварувањето на вирусот“, толку е пациентот позаразен – објаснува Проф. др. Џонатан Бол од Универзитетот во Нотингем.

Заклучокот е дека имунитетот нè штити, но не може да стори многу ако претходно не се заштитиме од голема количина на вируси за кратко време. Бидејќи не можеме да знаеме кој „испраќа“ колку вируси со кашлање или кивање, оддалеченоста од два метри е почеток на заштита од вируси.

Што му прави на телото помала, а што поголема количина на вируси

– секој што доаѓа во контакт со коронавирусот може да создаде големи количини на вируси во организмот, но сепак инфекцијата започнува со различна количина

– вдишување воздух покрај сериозно болен пациент кој кива и кашла, ќе резултира во поголема количина на вирус во организмот од оној на кваката или на друг предмет

– изложеноста на помалку вируси во почетокот резултира во помал имунолошки одговор и поблага форма на болеста

– повеќе вируси значи поголема реакција, што резултира во потешки симптоми и го зголемува ризикот од сепса, односно поголема смртност

Поврзани вести

Невообичаени мерки што некои земји ги преземаат против КОВИД-19

Stefanija Kuzmanovska

Тајван го држи коронавирусот под контрола – како?

Мистериозна болест кај децата, дали има врска со коронавирус?

Stefanija Kuzmanovska

Рускиот тест за Емануел Макрон

Влатко Зорба

Пет работи кои треба да ги знаете за коронавирусот

Stefanija Kuzmanovska

Климатските промени имаат поголемо влијание врз жените

Stefanija Kuzmanovska