Категорија : АНАЛИЗИ

АНАЛИЗИ МАКЕДОНИЈА

Јавните функционери со намалена активност на социјалните медиуми во 2019 година

Влатко Зорба
87 од вкупно 120 пратеници користеле социјални медиуми во 2019 година. Владиниот кабинет имал 24 од вкупно 26 министри онлајн, додека бројот на активни градоначалници...
АНАЛИЗИ

Дали Европа ќе стане првиот климатски неутрален континент до 2050 година?

Влатко Зорба
Европскиот зелен план опишува како до 2050 година Европа ќе стане првиот климатско неутрален континент, и како да се зајакне економијата, да се подобри здравјето...
АНАЛИЗИ

Рускиот тест за Емануел Макрон

Влатко Зорба
Францускиот претседател ќе ги собере рускиот претседател Владимир Путин и неговиот украински колега Владимир Зеленски за прв пат во Елисејската палата. Како би можело да...
АНАЛИЗИ

Системите за надзор во Кина се повеќе ги пуштаат своите „пипци“

Влатко Зорба
Прeпознавањето на лицето во Кина станува уште пообемно откако влегуваат во сила правилата, со кои се задолжува секој, што регистрира нов мобилен број, да поминува...
АНАЛИЗИ

„Блумберг“: Социјалдемократите во Европа се пред исчезнување

Влатко Зорба
Каква е состојбата на социјалдемократите во Европа? На два полуострови – Скандинавскиот и Иберскиот, тие се живи и здрави, станаа попрагматични центристи, или како во...
АНАЛИЗИ

Зошто легализацијата на марихуаната може да се покаже како неуспех?

Влатко Зорба
Кога за прв пат беше предложен, концептот на легализација на марихуана во САД се чинеше доволно солиден. Земете ја најпопуларната недозволена супстанција во светот, создадете...
АНАЛИЗИ

Фридом Хаус: Кина и Русија одиграле клучна улога за технологијата да не биде во функција на човековите права

Влатко Зорба
Според годишниот извештај на Фридмом Хаус брзото ширење на дигиталните авторитаризам и тактика се повеќе ја загрозуваат слободата. Во Извештајот повикуваат на итни реформи во областа...
АНАЛИЗИ

Искендеров за ИФЕМЕС: Дали Балканот ја дели ЕУ?

Влатко Зорба
ЕУ се соочува со сериозна внатрешна криза поради процесот на проширување – главната линија на спротивставување помеѓу Париз и Берлин. – пишува Пјотр Искендеров во најновата...