АНАЛИЗИ

Рудан: Зошто сите сега МОРАМЕ барем еден месец да останеме дома

Научникот Игор Рудан ги повика Хрватите да се придржуваат кон рестриктивните мерки воведени за борба против коронавирусот и детално објасни зошто сите мора барем месец дена да останат дома.

-Ако не сме во карантин, нашите здравствени работници нема да мора да се грижат за неколку десетици или неколку стотици луѓе со тешка клиничка слика, со која може да се справи нашиот систем, туку со неколку илјади, што не е возможно. Разликата од овој момент е врз сите нас.

Повторно ги здружив силите со нашиот реномиран математичар Тони Милун за да објаснам зошто сите сега треба да останеме во нашите домови барем еден месец и строго да се придржуваме до упатствата за карантин.

Пандемиите, како и светските војни, се динамични настани со неизвесен исход. Во нив, врските со моќ можат да се променат од фаза до фаза. Кога наидувате на нов, непознат и невидлив противник како што е овој коронавирус, изненадувањата се секогаш можни. Затоа треба да се биде внимателен, но не и паничар. Само студените глави можат да направат важни потези и можат да одговорат на предизвиците во вистинско време, засновано врз потпирање на науката и докажаните информации.

Од една страна, вирусот секогаш може да нè изненади со својата мутација. Случајните мутации на неговите генетски инструкции можат да ја променат сериозноста на симптомите што тој ќе ги предизвика во пандемија. Тие исто така можат да ја променат стапката на распространетост кај населението. Од друга страна, на располагање има неколку линии на одбрана кои, во зависност од однесувањето на вирусот, можат да се активираат во вистинско време.

Во споредба со ситуацијата пред само три недели, денес треба да појаснам дека професијата за епидемиологија значително ја промени својата перцепција за опасноста од нов коронавирус. Со постојано собирање информации од многу земји, сега имаме подобро разбирање за начинот на кој ни се заканува.
Ова е веќе седми коронавирус што се обидува да се прилагоди на човечкиот вид. Првите четири се предизвикани од обични настинки и биле безопасни за луѓето. Петтата, епидемијата на САРС, сепак, беше многу опасна. Убил дури 10% од луѓето што ги инфицирал. Таа се прошири во 2002 година од кинеската провинција Гуангдонг во повеќе од 25 држави, но беше запрена насекаде на првата линија на одбраната. Шестата, епидемијата на МЕРС, беше уште поопасна. Убил дури третина од заразените. Во 2012 година, од Саудиска Арабија се проширил и во повеќе од 25 други земји. Но, дури и тогаш тој беше запрен од првите линии на одбраната. Тие вклучуваат изолација на пациентите и сите нивни контакти.

Кога епидемијата на седмиот коронавирус, предизвикувачкиот агенс Ковид-19, избувна во Вухан во јануари 2020 година, не е изненадувачки што интересот на епидемиолозите првенствено беше насочен кон стапката на смртност кај заразените. Причината е што претходните стапки на смртност за САРС и МАРС беа толку ужасно високи – 10% и 35%, соодветно.

За Ковид-19 наскоро беше сфатено дека стапката на смртност меѓу најтешките случаи и болничките пациенти во Вухан е околу 5-10%. Сепак, важеше само за најтешките случаи што дојдоа во тамошната болница, но не и за секој заразен во заедницата. Инфицираните лекари, како и повеќето пациенти во популацијата, имаа значително поблага клиничка слика. Затоа, потребно беше што поскоро да се утврди стапката на смртност кај заразените.

Првата идеја ја добивме за вистинската стапка на смртност на заразените лица кога делото на З. Ву и Ј.М McGoogan беше објавено во ЈАМА на крајот на февруари. Се засноваше на голем извештај од кинескиот центар за контрола на болести, заснован на 44.672 пациенти со позитивно тестирање на КОВИД-19 во сите кинески провинции. Авторите покажаа дека стапката на смртност во покраината Хубеи е 2,9%, но тие знаеја дека е нереално висока.Тоа е затоа што, во најраната фаза на епидемијата, беа тестирани претерано сериозни случаи што дојдоа во болници и немаше време во екот на епидемијата да тестира многумина во заедницата. Според тоа, многу пореална проценка беше позитивно тестирана надвор од провинцијата Хубеи, на првите линии на одбрана на сите други кинески провинции. Оваа стапка на смртност е 0,4%. Ова значи дека за секои 200 заразени со КОВИД-19, доколку им се даде соодветна медицинска помош, само едно лице ќе умре, па дури и нешто помалку.

Потврда дојде од Јужна Кореја, каде се случи необичен инцидент. Тој започна епидемија на заедницата таму, зад првата линија на одбраната. Сепак, тамошните власти не се спротивставија на карантинот, туку со масовни тестирања. Така, патот на вирусот кај населението постојано се следи и сите заболени беа изолирани. За толку многу длабоката прва линија на одбраната, Јужна Кореја исто така имаше доволно пари, искуство и сите други потребни средства. Дури тестираа и 10.000 луѓе дневно. Врз основа на првите 140.000 тестови, стапката на смртност во заедницата се процени на околу 0,6%, повторно една од двесте и многу слична на проценката за сите кинески провинции надвор од Хубеи. Овие две бројки се исто така многу блиски до проценката што ја направив на 1 март, односно кога се шири во заедницата, КОВИД-19 треба да биде помеѓу 0,5-1%.

Покрај стапката на смртност кај сите заразени, важно е и за епидемиолозите да знаат какви се шансите за лекување за сите оние што завршуваат во болници. Важно е да се оценат овие изгледи кога пациентите не се лекуваат во услови на растечка епидемија и преоптоварување на локалните болници, и во ситуација кога целиот медицински тим е заразен, но во услови на добра подготвеност. Овие исходи ги дознавме од работата на В. Гуан и соработниците, објавена во НЕЈМ. На 28 февруари тие објавија серија од 1099 пациенти со лабораториско потврдена болест КОВИД од 552 болници во 30 провинции во Кина. Ова беше репрезентативна шема на исходите од болничко лекување за Кина, во околина каде што може да се обезбеди соодветна грижа за сите заразени. Проценетата стапка на смртност кај оние со КОВИД-19 кои завршиле во болницата била 1,4%, што навистина било многу помалку од првите искуства во Вухан.

Врз основа на овие две клучни информации за КОВИД-19 односно, во заедницата може да доведе до смрт на само еден од 200 заразени лица, и дека убива еден од 50 до 100 хоспитализирани лица во болниците, на епидемиолозите им олесна. На никому повеќе не му се чинеше дека тука се работи за толку опасна болест. Ова го потврдуваат реакциите на светските берзи: Dow Jones беше на 24.720 поени на 28 февруари, а скокна на 27.087 поени до 3 март, односно се здоби со 10% од вкупната вредност во само тие пет дена откако стапките на морталитет станаа појасни.

Причината е што инвеститорите на берзата тие денови биле во постојан контакт со водечките епидемиолози. Тие беа заинтересирани за развојот на ситуацијата час по час. Погледот на професијата епидемиологија во текот на тие пет дена беше дека најверојатно наскоро ќе ја потиснеме пандемијата КОВИД-19.

Ставот на епидемиолошката професија во тоа време беше дека примарната епидемија, во градот Вухан и во провинцијата Хубеи, беше во постојан пад од 8 февруари до крајот на февруари; дека првите линии на одбрана беа во можност да го запрат вирусот во триесет кинески провинции, секоја со десетици милиони жители; тогаш тој вирус успешно се провлекува во првите линии на одбрана во Јапонија, Тајван и Сингапур, држави кои имаат најголема трговија со луѓе со Кина. Покрај тоа, дури и во Јужна Кореја, каде се случила непредвидена епидемија во заедницата, таа била управувана со интензивно тестирање, со дури 10,000 тестови на ден.

Случувањата тогаш беа целосно слични на сценарио веќе видено со САРС и МЕРС. Истото сценарио се повтори за време на транзицијата од февруари до март и со третиот коронавирус, што предизвикува КОВИД-19. Исто така, имаше примарно жариште во градот Вухан во провинцијата Хубеи. Тоа беше задушено од голем и строг карантин, како крајна линија на одбраната. Сите секундарни фокуси беа контролирани од основните одбранбени линии. Ниту еден од епидемиолозите во тоа време не помислил дека земјите од ЕУ и САД нема да можат да го спречат тоа на ист начин. Епидемијата тогаш се чинеше дека практично згасна, па дури и Светската здравствена организација одложи прогласување на КОВИД-19 воопшто за пандемија. Таа го стори тоа само околу десет дена подоцна, односно на 11 март, бидејќи работите се сменија буквално 180 степени.

Што, тогаш, толку многу се смени во периодот од 28 февруари до 3 март кога епидемијата се чинеше практично совладана, и 11 март кога Светската здравствена организација прогласи пандемија и највисок степен на претпазливост? Според сегашното разбирање на ситуацијата што епидемиолошката професија може да ја понуди, откако ја прослави Кинеската нова година на 12 февруари, околу една недела подоцна, голем број кинески работници вработени во својата текстилна индустрија, се вратија во северна Италија. Тие биле тестирани и евидентирани на италијанските аеродроми со мерки од „прва линија на одбрана“.
Сепак, се чини дека ова се раширило меѓу Кинезите, па многумина започнале да избегнуваат директен лет од Кина кон Италија, враќајќи се преку другите европски аеродроми кои не остваруваа толку строги контроли. Сепак, Италијанците не контролираа летови од ЕУ.

Поради ова, епидемијата за која никој не знаеше почна тивко да се шири во помалите градови во Ломбардија, каде живеат и работат многу кинески работници, а зад задниот дел на првата италијанска линија за одбрана.

Многу луѓе живеат во северна Италија кои отидоа на скијање кон крајот на февруари и почетокот на март. На европските скијачки центри, тие масовно ја раширија инфекцијата во Швајцарци, Французи, Австријци, Германци и Шпанци, како и граѓани на многу други земји во северна и западна Европа. Ова е веројатно и затоа што ширењето на коронавирусот генерално се фаворизира со пониски температури. Ваквата слика за ширење на епидемијата и на најтешко погодените земји е во согласност со овие движења.

Како што го опишав погоре, од 3 март до денес во многу земји на ЕУ, особено во Италија, што е една недела пред другите, бројот на заразени лица започна да се зголемува со неверојатна стапка. Ако вирусот се пробие во првата линија на одбрана, знаеме дека неговиот раст ќе биде експоненцијален, но човечкиот мозок тешко може да разбере што значи. Во линеарен раст, сè што е додадено во петтата недела од експанзијата ќе претставува една петтина од сите досегашни случаи. Во десеттата недела, десетина. Го знаеме тоа и логично е.

Напишав за опасностите од експоненцијалниот раст и потребата од воведување големи карантини во Европа на 8 март, и понудив опција за строга карантин за Хрватска на 12 март. Но, имам впечаток дека дури и во средината на март, лидерите на некои земји од ЕУ сè уште не разбраа која е вистинската опасност од КОВИД-19. Така, овој коронавирус не убива првенствено затоа што КОВИД-19 е медицински особено тежок кај повеќето пациенти, но најмногу затоа што се шири неверојатно брзо кај луѓето. Поради ова, коронавирусот е неверојатно брз при генерирање огромен број пациенти, од кои околу 5% се многу сериозни.
Ако можевме навремено да обезбедиме оптимална грижа на секој од нив, скоро сите сериозно болни ќе бидат спасени. Но, ако сите се разболат во исто време, не можеме да им ја дадеме целата интензивна нега. Затоа скоро сите тешки случаи ќе умрат. Ова е начинот на кој овој вирус убива толку многу луѓе во Италија деновиве. Тие би можеле да имаат десетици илјади пациенти со тешка клиничка слика кои нема да можат да понудат интензивна нега и респиратори.

Затоа, причината за смртните случаи во Италија не беше сериозноста на болеста сама по себе, туку тоа што никој не ја сфати сериозно опасноста од експоненцијално ширење, така што карантинот беше прогласен премногу доцна и тогаш луѓето не го почитуваа.

Неверојатната стапка на ширење на овој коронавирус е прикажана на примерот во оваа Табела. Во табелата е прикажано што се случува со населението кога бројот на нови случаи се зголемува за околу 26% од ден на ден во однос на претходниот ден. Ова е доста реално сценарио за многу европски земји деновиве. Всушност, дури и во умерени количини, како што ќе ни го покаже Тони Милун во своето видео, затоа што има многу земји во Европа чии случаи растат уште побрзо од тоа.

Табелата најпрво ги прикажува деновите од почетокот на епидемијата. Во втората колона е прикажан бројот на заразени вируси. Важно е да се разбере дека оние заразени со вирусот сè уште не заболеле од болеста затоа што сè уште не покажуваат никакви симптоми. Како и да е, тие можат да ја шират инфекцијата во текот на следната недела додека изгледаат здраво. Само кога ќе покажат симптоми на болеста една недела подоцна, тие ќе се најдат во третата колона, како „болни“. Ова значи, при тестирање на бројот на пациенти за даден ден, треба да очекуваме дека реалниот број заразени лица кај популацијата е веќе десет пати поголем.

ДЕН 0 = 1  ЗАРАЗЕН = 0 БОЛНИ
ДЕН 7 = 10  ЗАРАЗЕНИ = 1 БОЛЕН
ДЕН 14 = 100 ЗАРАЗЕНИ = 10 БОЛНИ ДЕН 21 = 1.000 ЗАРАЗЕНИ = 100 БОЛНИ
ДЕН 28 =. 10.000 ЗАРАЗЕНИ = 1.000 БОЛНИ
ДЕН 35 =. 100.000 ЗАРАЗЕНИ = 10.000 БОЛНИ
ДЕН 42 = 1.000.000 ЗАРАЗЕНИ = 100.000 БОЛНИ
ДЕН 49 = 10.000.000 ЗАРАЗЕНИ = 1.000.000 БОЛНИ

Хрватска сега го помина 21 ден и се движи кон ден 28, но навремено прогласи карантин. Повеќето земји од ЕУ го поминаа 35-от ден и дури тогаш прогласија карантин, за да можат да очекуваат дури 10 до 100 пати повеќе заразени од Хрватска.

Италија прогласи карантин кога се приближуваше до 42-от ден и веројатно веќе имаше стотици илјади заразени.

Постојат неколку други интересни работи за ова експоненцијално ширење на инфекцијата. Имено, малите земји се позагрозени од големите. Вирусот ќе се шири експоненцијално кај луѓето што ги користат нивните меѓусебни контакти, со брзина прикажана на табелата погоре. Не е важно колку жители има во земјата во која се шири. Ова е причината зошто помалите земји ќе бидат релативно потешко погодени од големите.
На пример, Италија со своите 60 милиони жители дури може да го шири вирусот за 42 дена, достигнувајќи дури 1 милион заразени. Од нив, околу 5%, односно 50.000, ќе бидат сериозно болни.

Ова е премногу големо за нивните неколку илјади легла за интензивна нега и на многумина не може да им се укаже потребната помош. Затоа, бројот на смртните случаи на Италијанците од КОВИД-19 може да биде во десетици илјади. Сепак, нема да умрат сите сериозно болни затоа што на многумина ќе им треба кислород при нивното лекување и нема да им треба респиратор. Ова значи дека во Италија, дури еден милион заразени лица може сериозно да загрозат околу 25.000 луѓе.

Има барем неколку илјади од нив на кои ќе им биде укажана помош на интензивна нега, така што бројот на загинатите тогаш би бил околу 20.000. Дури и во такво сценарио треба да се сфати дека само 1,6% од сите Италијанци воопшто би се заразиле со КОВИД-19, затоа што Италија е прилично голема земја. Покрај тоа, 99,97% од Италијанците ќе го преживеат, што е важно да се разбере за некои идни дискусии на оваа тема.

Но, ако КОВИД-19 се прошири експоненцијално во многу помала земја, може да направи значително поголемо оштетување таму во однос на целото население, во релативна смисла.

Работите што се случија во Италија треба да бидат ставени во дополнителна перспектива. Научниот труд на А. и Г.Ремуци објавен во март 2020 година издание на Лансет покажа дека просечната возраст на првите 827 смртни случаи во Италија била 81 година и дека повеќе од две третини имале дијабетес, кардиоваскуларни заболувања, карцином или биле поранешни пушачи. Значи, овие беа истите луѓе што веројатно би умреле од грипот, доколку не биле вакцинирани. Понатаму, во научното дело на Росан и др. Објавено во Меѓународниот весник за инфективни болести 2019 година, грипот во Италија се припишува на 20.225 смртни случаи во сезоната 2014-15, а вкупно 24.981 смртни случаи во сезоната 2016-17, дури и со вакцинација.

Ова значи дека вкупниот број смртни случаи во Италија од КОВИД-19 на крајот би можел да биде барем приближно споредлив со тие бројки ако бројот на заразени и мртви продолжи да опаѓа во следните неколку дена. Сепак од искуството од почетокот на март, ќе додадам и дека ова е гледиште за епидемиолошката професија за состојбата во моментот, до денес. Секоја нова непредвидливост – како што е сознанието дека вирусот мутирал и станал поопасен за помладите луѓе или повторното бегство на вирусот во експоненцијално ширење, може повторно да го промени. Епидемиите се динамични и непредвидливи настани.

Поврзани вести

Коронавирус: Што да направите доколку почувствувате симптоми

Stefanija Kuzmanovska

Искендеров за ИФЕМЕС: Дали Балканот ја дели ЕУ?

Влатко Зорба

Пет работи кои даваат надеж во борбата против коронавирусот: Вирусот наскоро ќе биде победен! (ВИДЕО)

Убиството на Џорџ Флојд ја крена Америка на нозе. Како гледа Европа на расизмот?

Влатко Зорба

Коронавирусот удри во срцето на британската политика

Stefanija Kuzmanovska

Лекција од Сирија: Ердоган нема да заборави како Путин го понижи

Stefanija Kuzmanovska