АНАЛИЗИ

Се повеќе се зборува за овој симптом на Ковид-19: „Температурата се јавува подоцна“

Бидејќи многу заразни луѓе немаат никакви симптоми, проверката на температурата како начин да се идентификува заболен од Ковид-19 изгледа како фаќање тениски топки во фудбалска мрежа: премногу од нив можат да поминат.

Се поголем број науки предлагаат поинакво решение: да се направат тестови за мирис како втор дел од рутинските прегледи, пишува „Стат“.

Од сите симптоми на коронавирус, губењето на мирис – познато и како аносмија – може да делува особено како додаток на проверката на температурата и со тоа значително да го зголеми процентот на заразени лица кои се идентификуваат со скрининг на аеродромите, работните места и на други јавни места.

„Мојот впечаток е дека аносмијата е поран симптом на КОВИД-19 од температурата, а кај некои заразени лица може да има аносмија и ништо повеќе“, рече докторот Ендру Бедли.

Во неодамнешна студија, Бедли и неговите колеги откриле дека пациентите со КОВИД-19 имаат 27 пати поголема веројатност да го загубат мирисот, само 2,6 пати поголема веројатност да имаат треска, што покажува дека аносмијата дава појасен сигнал дека некој е заразен со коронавирус.

Слична студија спроведена на 1.480 пациенти, од оториноларингологот Керол Јанг од Сан Диего, покажала дека шансите за пациент да осети аносмија се 10 пати поголеми кај КОВИД-19 отколку кај која било друга инфекција.

„И сезонскиот грип и настинките, како и другите вируси, можат да предизвикаат воспаление на носот, но ова е ретко во текот на летото, па шансите аносмијата да укажува на вирус се уште поголеми“, рече д-р Карол Јан, додавајќи дека аносмијата е многу специфична за случаи на инфекции со коронавирус.

Бидејќи многу луѓе не се свесни за аносмија, тестирањето би било дури и подобро од поставување прашања.

Скрининг-тестот во контекст на КОВИД-19 би можел да биде многу поедноставен, велат експертите, особено затоа што идејата е да се утврди дали поединците можат да мирисаат или не, наместо тоа дали можат да разликуваат различни мириси.

Поврзани вести

Сите политички кризи на Додик во последните пет години

Stefanija Kuzmanovska

Се погласно ѕвечкањето на оружјето, преговорите единствено решение – САД и ЕУ се неодлучни

Влатко Зорба

Словенија најави скоро целосно затворање

Stefanija Kuzmanovska

Откриено е каков имунитет гради оксфордската вакцина и како делува на организмот

Фридом Хаус: Кина и Русија одиграле клучна улога за технологијата да не биде во функција на човековите права

Влатко Зорба

Коронавирус: Новите симптоми и четирите фази на болеста

Влатко Зорба