АНАЛИЗИ

Спас од короната се крие во денга грозницата?

Една нова студија за анализа на епидемии на коронавирус во Бразил открила врска помеѓу ширењето на вирусот и минатите епидемии на денга, што сугерира дека изложеноста на болест што ја пренесува комарецот може да обезбеди одредена мерка на имунитет против ковид-19.

Студијата, која сè уште не е објавена, беше предводена од професорот на Универзитетот Дјук, Мигел Николилас и ја проучуваше географската расподеленост на случаи на коронавируси. Во Бразил, се покажа дека местата со помала стапка на инфекција со коронавирус и побавен раст на случаи се места кои претрпеле интензивна епидемија на денга треска оваа и минатата година, утврди Николилас.

Николилас рече дека резултатите се особено интересни затоа што претходните студии покажаа дека луѓето со антитела против денга треска во крвта можат да бидат позитивни на антитела кон ковид 19, иако никогаш не биле заразени.

Ова покажува дека постои имунолошка интеракција помеѓу овие два вируса што никој не можеше да очекува бидејќи овие два вируса се од сосема различни семејства.

Бразил ја има третата најголема вкупна инфекција на коските 19, зад САД и Индија, со повеќе од 4,4 милиони случаи.

„За нас, ова откритие е шокантно“, рече Николилас. „Во науката, случајно се стремите кон една работа и погодивте цел што никогаш не сте помислувале дека ќе ја погодите.

Поврзани вести

Бројот на жители во светот по 2050 година ќе почне да опаѓа

Сепса – најчеста причина за смрт при коронавирус

Stefanija Kuzmanovska

Сега се знае колку има вакцини против корона во 3. фаза од испитувањето

Александар Петровски

Трамп се приближува кон изборното ветување за враќање на американските трупи од Авганистан: Мировен договор со Талибанците?

Никола Поповски

Поради пандемијата на Западен Балкан најмногу ќе страдаат жените и младите

Stefanija Kuzmanovska

ЗБОГУМ НА РАКУВАЊЕТО: Дали во иднина ќе се поздравуваме со мафтање, поклонување или допир на лактите?