АНАЛИЗИ

Универзитет „Ратџерс“: 5G мрежата влијае на атмосферата

„Истекување на 5G мрежата“ може да доведе до погрешни временски прогнози, што може да доведе до катастрофални последици во иднина, покажа новото истражување на научниците од универзитетот „Ратџерс“.

Студијата, која беше разгледана и доставена до Светскиот форум IEEE 5G 2020, требаше да го испита влијанието на „5G протекување“ – феномени кога зрачењето од предавателот случајно се емитува во соседните фреквентни канали или опсези.

Бидејќи 5G фреквенциите можат потенцијално да „протечат“ во опсезите на временски сензори на набљудуваните сателити, кои ја мерат количината на водена пареа во атмосферата, ова може да се меша со точноста на податоците што метеоролозите ги собираат за предвидување, сугерира студијата.

Истражувачкиот тим користеше модел за ширење од прв ред за да измери како тоа влијае на точноста на временските прогнози во врска со познатото„ ПОјавување на торнадо на супер вторник 2008 година“ која однесе животи на повеќе од 50 луѓе во јужните делови на САД.

Истражувањето заклучи дека „истекувањето на 5G“ влијае на точноста на предвидување на врнежите за време на торнада до 0,9 милиметри и на точноста на предвидувањето на температурата во близина на нивото на земјата до 1,3 степени Целзиусови.

Според водечкиот автор на студијата, професорот Нарајан Мандајам, важноста на ова откритие „зависи од вашето мислење за 5G технологиите“.

„Може да се тврди дека големината на грешката пронајдена во нашата студија е незначителна или значајна, во зависност од тоа дали ја претставувате 5G или метеоролошката заедница“, рече научникот. Тој додаде дека една од работите што тимот ја откри е дека „ако сакаме истекувањето да биде на нивоа што ја претпочита 5G заедницата, треба да работиме на подетални модели, технологија на антена и подобрени алгоритми за предвидување на времето, што мора да го земе предвид истекувањето на 5G“.

Поврзани вести

Коронавирусот ги коси граѓаните на Њујорк: Теренска болница подигната во Централ Парк

Stefanija Kuzmanovska

Пет работи кои треба да ги знаете за коронавирусот

Stefanija Kuzmanovska

Се што треба да знаете за лекот Ремдесивир, кој Трамп го прими во болница

Stefanija Kuzmanovska

Самит од кој сите се враќаат дома задоволни и ги тријат рацете

Три недели откако се излекувале од Ковид-19 луѓето чуствуваат тегоби и тврдат дека не се добро

Пелинот помага во борбата против коронавирусот?