АНАЛИЗИ

Заради 36 секунди се случил пеколот во Чернобил (ВИДЕО)

Дали некогаш сте се запрашале што може да се случи за 36 секунди? Па, судејќи според неодамна преведените тајни документи, судбината на Советскиот Сојуз, а со тоа и остатокот од светот, била решена за 36 секунди. Поминале неколку секунди од фаталната наредба да се затворат ладилните турбини на нуклеарниот реактор во Чернобил.

Имено, реакторот требало прво да се запре, а потоа требало да се запре неговото ладење. Реакторот бил исклучен 36 секунди откако било стопирано ладењето. Само неколку секунди подоцна, експлозија ја затресе зградата. Последиците од таа одлука и грешките во комуникацијата на одговорните во електраната сè уште се чувствуваат и денес.

Последиците од таа одлука јасно ги кажа комесарот Борис Шчербина, инаку заменик претседател на Советскиот совет на министри, на тајна седница на советското раководство. Неодамна преведени и објавени записници од тоа и многу други состаноци се објавени на веб-страницата на Архивите за национална безбедност.

„Во упатствата јасно е наведено дека реакторот мора да се исклучи пред да се исклучи турбината. Системот за заштита вклучува и автоматско исклучување на реакторот кога системот за ладење е затворен. Таа заштита (АЗ-5) требаше да го исклучи реакторот во исто време, но се покажа дека тој исто така е затворен “, рече Шчербина пред Горбачов. Ако ја гледавте серијата Чернобил, ќе се сетите на лик кој рече„ Јас го притиснав десното копче “. Ова копче требаше да го исклучи реакторот, што беше бескорисно бидејќи некој го исклучи системот за заштита. Дјатов пристигна непосредно пред почетокот на тестот), до катастрофалната конфузија што преовладуваше за време на тестот. Шчербина наведува дека Дјатов всушност наредил гасење на реакторот пред да ги угасне сите силни безбедносни механизми. Но шефот на смена Акимов напишал во писмо дека никој не го информирал кога Дјатов ќе го исклучи реакторот. Акимов починал во болницата од зрачење и писмото се изгубило некаде во фиоките. Самиот Шчербина вели на Горбачов: Тој секако беше крајно фрустриран од фактот дека мораше да се бори за да ја открие позадината на катастрофата која сериозно ги потресе реформите на Советскиот Сојуз и Горбачов.

„Говорејќи за одговорноста на Министерството за енергетика и електрификација, мора да се напомене дека заменик министерот, комесарот Шашарин, надлежен за нуклеарните централи и првиот човек на конгломерат„ Сојузатоменерго “, другарот Веренетиков, не ги реши проблемите со реакторот за да се обезбеди безбедно работење на нуклеарните централи. Со овие зборови, Советот на министри никогаш не разговарал за безбедноста на нуклеарните централи. ”Со овие зборови, Шчербина јасно и гласно ја негираше советската бирократија и нивниот став кон безбедноста на работниците, но и остатокот од светот. Ректорите РБМК имаа голем број проблеми. Шербина зборуваше широко за нив со Горбачов, но најважно е што сите знаеја за овие проблеми. Ова значи персонал кој има соодветни врски или одобренија, затоа што Советите строго ги чувале сите тајни, особено некои што би укажувале на слабостите на големата Црвена моќ. „Министерството има само еден центар за обука, на кој учествуваат околу 400 специјалисти годишно, но за реакторот КФВ ВВЕП. Не постои еквивалентен центар за обука за експерти кои работат на реакторите РБМК, иако Советот на министри донесе заклучок за потребата од центар за обука уште во 1980 година. Имајќи ги предвид потребните капацитети за поддршка на земјите од Советот за заемна економска помош, ние мора да обучуваме помеѓу 18,000 и 20,000 експерти секоја година. Исто така, треба да се напомене дека Министерството за енергетика не ги исполнува систематски задачите за градење сместување и културни и социјални институции во градовите за персоналот на нуклеарните централи, што го отежнува создавањето соодветни услови за живеење за нив. Досега министерот Др. Мајорец не ја надмина ситуацијата во тој сектор. Министерството е слабо организирано. Дисциплината на управувањето е лоша “, Шербина беше остар кон своите колеги.

На истата средба на 3 јули 1986 година, само неколку месеци по несреќата во Чернобил, Шербина експлицитно рече дека планираните измени на реакторот РБМК мора да доведат до пониски економски бројки. Побезбедни реактори ќе произведат помалку енергија и со тоа ќе имаат големо влијание врз остатокот од економијата. Шчербина ги упати најлошите критики кај цивилните власти. Во серијата „Чернобил“, видовме како сите внимаваат нивната вина да не излезе на виделина. Шчербина го посочува токму тоа. „Тие што се одговорни за граѓанската одбрана и јавното здравство беа особено бавни во одговорот на барањата на ситуацијата. Тие се покажаа неподготвени за непредвидени ситуации. Подготовките и информирањето на населението за опасностите од зрачење не беа доволно организирани. Нема луѓе.

Знаете да се однесувате во ситуации на покачена радиоактивност. Мораме да развиеме нови дозиметри, системи за деконтаминација, системи за далечинско управување, но и ефикасни системи за заштита од пожари “, вели Шербина. Гледачите на серијата ќе ја паметат целата приказна кога Дјатлов рече дека зрачењето не е толку опасно затоа што има само 3,6 зраци на Х-зраци. Други се обидоа да го предупредат дека дозиметри не можат да измерат поголемо зрачење. Шчербина зборуваше за такви работи. Можеби за прв пат тој зборува отворено за вакви проблеми. Шчербина исто така предупреди за неразбирлива апсурдност. Комисијата за безбедност на нуклеарните централи е одговорна за самиот реактор, но безбедносните системи како цевките за ладење ги надгледува Државниот комитет за технолошки надзор, а трансформаторите од Државниот инспекторат на Министерството за енергетика.

„Иако неделивоста на безбедното работење на нуклеарната централа е повеќе од очигледна“, незадоволно заклучува Шчербина. Ваквата самоиницијативна бирократија доведе до тоа дури и Горбачов да ја критикува „ладната и груба бирократија“. Група ликвидатори, доброволци кои ја исчистија озрачената област, завршија на лекување во Харков. Во отвореното писмо до главниот уредник на Правда, тие се жалеа на небрежност на државниот апарат, иако тие ги ризикуваа нивните животи и сите беа сериозно болни. „Поминаа пет месеци од несреќата. Сите сме оптимисти во надеж дека ќе закрепнеме брзо и затоа не се грижевме за проблемите со кои се соочуваме сега. Најмногу се грижиме за нашето здравје во текот на есента и зимата. Влошувањето на времето го зголемува ризикот од развој на болести поврзани со ладно, вклучително и акутни проблеми со дишењето и грип. Кои ќе бидат последиците, никој досега не знае. Пред сè, вистинското прашање за нашето идно закрепнување е нерешено. По првите три месеци, не се лекуваат од лекари кои се запознаени со зрачење. Немаме ниту редовни прегледи. Облеката што дојдовме на лекување летово засега не е соодветна, а купувањето топла облека во наша ситуација е практично невозможно. Жителите од зоната од 30 километри околу електраната добија бројни компензации. За тоа дознаваме преку медиумите. Очигледно е дека сите големи проблеми се решени за многу кратко време и под постојан надзор на највисоките партиски тела. Ние, од друга страна, и покрај нашата тешка здравствена состојба, сме издвоени. Ние не користиме никакви привилегии. Дури и купувањето билети е проблем за нас. За нас е тешко да застанеме во линија подолго време. Затоа, потпирајќи се на човечко разбирање, бараме тие да нè пуштат на почетокот на редот, како да бараме милостина. Дури и нешто што ни се чини најпотребно, а тоа се лековите што ни ги препишуваат лекарите во Киев, не се толку лесно достапни. ”

Самиот Горбачов го коментираше писмото во резолуцијата на Централниот комитет: во Чернобил. „И сè беше испробано да биде покриено на најфин начин. Најлошо од сите, сите обиди за прикривање само го отежнуваат лекувањето и санирањето на несреќата.“ Несреќата се случи во нуклеарната централа во Чернобил, а еден реактор беше оштетен. Ние спроведуваме мерки за да ги отстраниме последиците од несреќата. Им беше дадена помош на оние кои имаат потреба. Владата формираше комисија. „Со овие четири реченици, за прв пат, Советскиот сојуз призна дека нивната прекрасна нуклеарна моќ можеби не е толку феноменална како што тие ја претставуваат во странство.

Овие клучни четири реченици беа објавени како малку вести во советската новинска агенција ТАСС неколку дена по несреќата во Чернобил, и само откако шведските експерти откриле покачено ниво на зрачење, па се плашеле дека некои од нивните електрани ќе се распаднат. Михаил Горбачов, некако во тоа време, се обидуваше да ги спроведе реформите на целиот советски режим, почнувајќи од традиционалната тајност. Неговата политика на отвореност, гласност имаше можност да ја докаже нејзината ефикасност. Можеби ќе биде подобро да се каже дека гласноста покажа колку е важно да се информира јавноста за да престанат гласините. Тајните извештаи на ЦИА дури наведуваат дека Горбачов го искористил незадоволство од јавноста поради целосното молчење за да ги поттикне неговите реформи понатаму, но тоа е само мал дел од целата приказна. Човечкото страдање во деновите и месеците веднаш по несреќата беше речиси незамисливо. Дури и неколку часа по експлозијата. Подоцнежната истрага утврди точно како и зошто се случила експлозијата, како и виновниците за несреќата, но без бројни спасувачи, нуклеарната експлозија во Чернобил можела да ја уништи цела Европа, а можеби и светот. Затоа е важно да се споменат сите оние кои ги дадоа своите животи да престанат да шират оган кон остатокот од електраната. Пожарникарите од Припјат дошле да го изгаснат пожарот, а во документите на ЦИА се наведува дека им биле потребни само неколку минути за да пристигнат и да го истегнат цревото со вода.

Полковникот Леонид Тељатников, началник на пожарникарите во нуклеарната централа, опиша како го гаснеле пожарот сè додека не паднале од исцрпеност. Подоцна беше прогласен за национален херој. Она што тој не го знаеше во тоа време беше дека пожарникарите паднаа на нозе, бидејќи смртоносното зрачење буквално ги уништи нивните тела. Загинаа сите шестмина пожарникари кои први дојдоа на покривот на зградата со Тељатников за да го задржат пожарот. И нивната смртност се прикажува сосема реално во серијалот. Високите дози на зрачење првично даваат чувство на гадење, повраќање и губење на апетит. После тоа доаѓа период без симптоми и луѓето веруваат дека најлошото е готово, барем оние кои не знаат ништо за штетните ефекти од толку високи дози на зрачење, што сопственото тело ги ослободува само неколку дена подоцна. Штетното зрачење ги уништува клетките, делови од нашето тело толку многу што тие не можат да се поделат нормално и телото не може да ги рециклира. Незамислива болка, екстремно губење на течности преку повраќање и висока температура се само некои од симптомите кои го придружуваат овој период. Во таква агонија загинаа 28 пожарникари и работници на електрани, локалните партиски функционери не сакаа премногу да го вознемируваат населението, затоа што тоа би значело дека тие треба да признаат некаков проблем со електраната, и затоа е одложена евакуацијата на Припијат и околните села.

Десетици илјади луѓе беа изложени на големо зрачење само затоа што беше поважно за членовите на партијата да ја префрлат одговорноста кон некој друг. Првото предупредување го издаде украинскиот министер за здравство Анатолиј Романенко само на 5 мај, повеќе од една недела по несреќата, а неговите белоруски колеги дури подоцна. Тајните документи на ЦИА предупредуваат на една нелогичност за време на евакуацијата на населението. Сточарството од државните и социјалните фарми во околината на Припјат беше евакуирано дури по преселбата на населението во градот. Луѓето од селото беа пренесени со автобуси само следниот ден. Евакуацијата на Припјат започна 36 часа по несреќата, а луѓето од околните села мораа да страдаат со денови од штетно зрачење. Никој не можеше да оптовари околу педесет илјади грла говеда, па селаните беа изложени на зрачење.

Шчербина зборуваше за таквата неподготвеност на владата. Водачите на локалните партии решија да го евакуираат населението во радиус од 30 километри од електроцентралата, што беше погрешно затоа што зрачењето не го следи соодветниот круг. Зрачењето се ширело додека ветровите носеле опасни честички. ЦИА потсетува дека властите морале да евакуираат дури 11 села во украинскиот регион Полези, бидејќи подоцна сфатиле дека животот не е ниту таму безбеден.

Огромен проблем беше што многу евакуирани од Припјат беа сместени во тие села. Официјалните бројки велат дека евакуирани се околу 135.000 луѓе, но ЦИА проценува дека тој број е значително поголем. Бројките ја кријат вистинската мерка на трагедијата. За време на итна евакуација, многу семејства беа разделени, децата веќе не беа со нивните родители, а некои не можеа да ги најдат своите браќа и сестри со недели по преселбата. Присилна релокација. Со сите овие трагедии, многумина не знаеја ни каде одат, затоа што некои места едноставно не ги прифатија луѓето од Чернобил од страв од зрачење. Додека политичарите беа загрижени за тоа што ќе се случи со јавното мислење, тие се плашеа дека Чернобил ќе го пренесе своето незадоволство од Киргистан на Балтикот, тие стравуваа што ќе кажат нивните претпоставени, а невините постојано страдаа. Дури и кога успеаја да најдат место каде би можеле да најдат прибежиште, тие не беа пријатно примени.

Мештаните им замерија затоа што ги презедоа нивните станови, фабриките мораа да ангажираат работници што не им беа потребни, и сето тоа создаде отпор, а на некои места отвора омраза кон жртвите. И тие се најголемите жртви на системот.

Поврзани вести

Короната го разорува организмот: Последиците се чуствуваат долго

Лекција од Сирија: Ердоган нема да заборави како Путин го понижи

Stefanija Kuzmanovska

Коронавирус: Тедрос Аданом Гебрејесус – човекот во центарот на борбата против заразата

Stefanija Kuzmanovska

Ако сте го имале овој симптом во декември месец, можеби веќе сте прележале корона

Александар Петровски

Кој е трикот за успешната борба на Тајланд со коронавирусот?

Влатко Зорба

Оваа жена е добитничка на Пулицеровата награда и ја предвиде короната: Сега открива што ни следува