АНАЛИЗИ

Жените мора да станат свесни за својата моќ

Кога жената ќе погледне во тековните настани во светот, таа може да очајува. Во САД, ниту една жена нема да може да дојде во првите редови на оваа земја повторно оваа година. Во Авганистан, договорот со Талибанците се заканува да ги врати жените во најтемните времиња. И заради отпорот од мажите шефови на влади, Урсула фон дер Лејен не успеа да постигне паритет меѓу мажите и жените во Европската Комисија.

Жените на главните политички позиции сè уште се реткост низ целиот свет. Ова се случува толку ретко што ваквите настапи се слават во медиумите, како што е изборот на Сана Марин за премиер во Финска, која не е само жена, туку и млада, и е двоен исклучок. Во огромното мнозинство парламенти низ целиот свет, жените пратеници сè уште се неказнето во малцинството, иако ова е спротивно на демократската идеја на парламентот како одраз на состојбата во општеството.

Дури и најмоќната жена во светот, Ангела Меркел, не и успеа во својата Германија и во својата партија со помош на квоти, да им даде на жените структурно, и со тоа трајно влијание. Затоа не треба да изненадува што нејзиниот колега од партијата, Фридрих Мерц, кој би сакал да стане следниот канцелар на Германија, сега јавно се жали на дискриминација врз мажите и настојува да воведе избирачки список што вклучува еднаков број жени и мажи.

Нови хероини како модели за имитирање

Сепак: нешто се смени. Има жени кои не можат да бидат втурнати во политички „офсајд“. Новите политички хероини се млади, лути и ги движат работите – во вонпарламентарна опозиција. Тие се спротивни на мажите како Трамп, Путин и Болсонаро. Тие сакаат да постигнат нешто, но не сакаат моќ во свои раце. Изложени се на омраза, особено од мажите. Тие издржуваат стоечки, и ги претвораат во модел за имитирање на младите жени ширум светот.

Иако премногу девојки во светот се уште се исклучени од образовниот процес заради нивниот пол, УНЕСКО, исто така, бележи позитивен развој: во многу региони на Азија, арапски земји и Латинска Америка, жените се победници во образованието. Онаму каде што имаат можност да се едуцираат, жените се во просек подобри квалификувани, помотивирани и имаат подобри социјални компетенции од нивните машки врсници. Овие жени се стремат кон социјално и политичко учество. Малку по малку, тие успеваат да се борат за поголема автономија. И каде и да се правно еднакви, жените се загрижени дека овие права не се само фасада.

Без жени веќе не е можно да се победи

Политиката против жените веќе не може толку лесно да се спроведува, затоа што без гласовите на жените, веќе не може да се добијат ниту едни избори. Околу нив мора да се потрудите, како со политичка содржина, така и со кандидатките. Затоа што жените избираат жени – ако имаат избор.

Затоа жените треба да станат свесни за нивната моќ. И тие треба да ги казнат политиките што не ги земаат во предвид. Доследно. Ова ги обврзува да учествуваат на избори – право за кое жените долго време се бореа и сè уште се борат. Така што малите чекори назад нема да стануваат големи. И за да се оди напред. Во интерес на жените ширум светот.

Ања Брокман, ДВ

Поврзани вести

Како влијае „КОВИД-19“ на мозокот?

Влатко Зорба

Канадска компанија тврди: Пронајдовме лек за коронавирусот

Stefanija Kuzmanovska

Зошто коронавирусот е посмртоносен за постарите граѓани?

Виетнам е шампион во борбата против коронавирусот: Нивната тајна е не им верувајте на Кинезите!

Кина воведе строга контрола на научните истражувања за Ковид-19

Oд епидемијата на коронавирус во Кина до светска криза требаше месец дена

Stefanija Kuzmanovska