Категорија : Анализи

Анализи

Треба да бидеме подготвени за подолга криза и нови економски мерки

Stefanija Kuzmanovska
Регулаторите се подготвуваат за бурен квартал со зголемувањето на кризата со „КОВИД-19“. Но, што ако пандемијата продолжи повеќе од еден квартал? Лоренс Бун, главен економист...
Анализи

Берлин вади „голема базука“ против коронавирусот

Stefanija Kuzmanovska
Германската влада дава пакет од 750 милијарди евра финансиска помош за економијата. Една од мерките предвидува државата да доплати за оние работници, кои минале на...
Анализи

Како да се третираат финансиските симптоми на „КОВИД-19“ во САД?

Stefanija Kuzmanovska
Пандемијата на коронавирус се заканува дека ќе предизвика финансиска криза. Паѓањето на берзата и нестабилноста потсетуваат на септември 2008 година. Тензиите се видливи на пазарот...
Анализи

Болниот финансиски сектор во Италија има проблем од 2,4 трилиони евра (инфографик)

Stefanija Kuzmanovska
Инвеститорите го свртуваат вниманието кон најголемата бомба во Европа: уништениот финансиски систем на Италија. Пандемијата на коронавирус и последователниот целосен карантин на земјата ќе има...
Анализи

Штетите врз економијата ќе бидат видливи на крајот од кризата со коронавирусот

Александар Тодески
Министрите од економските ресори вчера на прес конфенреција го презентираа првиот сет економски мерки за помош на најзагрозените бизниси од кризата поради коронавирусот. Меѓу првите...
Анализи

„Њујорк Тајмс“: Зошто оваа рецесија ќе биде поинаква од претходните?

Stefanija Kuzmanovska
Во претходните финансиски кризи, централните банки ширум светот развија докажан пакет на алатки за спасување на националните економии. Па зошто не функционираат претходните интервенции и...
Анализи

Електронско банкарство: Дигитална трансформација во Македонија

Влатко Зорба
Добиваат ли корисниците од државата услуги како оние од западниот свет, во време кога животот во дигиталната ера го прави чекањето ред на шалтер проблем...
Анализи

Сега е време за глобален фискален одговор на коронавирусот

Stefanija Kuzmanovska
Првата одговорност на владите е да обезбедат опстанок и физичка безбедност на нивните граѓани. Втората е да се заштити нивната материјална благосостојба. Епидемијата на коронавирус...
Анализи ЕКОНОМИЈА МАКЕДОНИЈА

Kризата ќе биде само привремена, но ако се пролонгира, економските ефекти би биле посериозни

Ивана Рамаданова
Со појавата на корона вирусот се појави и загриженоста околу тоа дали и колку ќе „страда“ македонската економија. Колку кризата ќе се одрази и ќе...