Категорија : Анализи

Анализи

Кина нема економски оружја против САД

Влатко Зорба
Кинеската влада издаде нејасни, но цврсти предупредувања дека ќе одговори на нацрт-законот усвоен од американскиот Конгрес, со кој ќе се бара Белата куќа да ги...
Анализи

Кои се предизвиците со кои се соочуваат жените на идниот пазар на трудот?

Влатко Зорба
Предупредувачкиот звук се слуша со години: вештачката интелигенција ќе го трансформира пазарот на трудот. Разговорот во светот на технологијата сега се претвори во обид да...
Анализи

Три години по стекнувањето од Microsoft, завршува ли играта за LinkedIn?

Влатко Зорба
Скоро три години по стекнувањето на LinkedIn, Microsoft допрва треба да ја претстави својата голема визија за социјалната мрежа. И таа можеби нема воопшто даго...
Анализи ЕКОНОМИЈА

Како Кина може да го порази САД во трговската војна?

Целта на Пекинг се американските земјоделци за да ја поткопа нивната поддршка во трговската војна која претседателот Доналд Трамп ја води против Кина. Американскиот магазин...
Анализи

Заврши ли ерата на глобалната енергетска доминација на САД?

Влатко Зорба
Глобалната нафтена индустрија е високо профитабилен сектор којшто е под големо влијание од геополитичката динамика. Со крајот на преодната ера по Студената војна, започна да...
Анализи

Трамп ќе победи на изборите во 2020 година доколку економијата остане стабилна

Влатко Зорба
Трајниот раст на американската економија му дава на претседателот Доналд Трамп голема шанса да освои втор мандат во 2020 година, според економските модели кои предвидуваат...
Анализи

Одлуката на Твитер да забрани политичко рекламирање ги подели политичките табори

Влатко Зорба
Одлуката на Твитер да забрани политичко огласување на глобално ниво ги подели американските политички табори кои се подготвуваат за претседателските избори 2020 година, но и...
Анализи

Протекционизмот на Трамп го забави растот до нивото од времето на Обама

user4
Големото прашање за претседателството на Трамп е колку побрзо би растела економијата доколку не беше неговиот трговски протекционизам. Извештајот за раст од третиот квартал од...
Анализи

Северна Македонија губи околу 333 милиони евра годишно поради емиграција на младите

Maja_Serafimova
Истражување насловено „Цена на емиграцијата на младите“ е прво од ваков вид што дава докази за македонската емиграција и одговор на едно едноставно прашање: „Колку...
Анализи

Завршувањето на трговската војна меѓу САД и Кина нема да биде лесно

Влатко Зорба
Трговските односи меѓу САД и Кина станаа толку интензивни што нивното влијание се чувствува на финансиските пазари, на одборите на директорите, па дури и во...