Анализи

Тешка грешка на Путин

Рускиот претседател го откажа договорот со ОПЕК, дополнително ја дестабилизира светската економија среде кризата со корона-вирус. Русија ќе мора да плати цена за ова, смета Андреј Гурков.

Владимир Путин направи историска грешка. На првите две места на списокот недостижни се анексијата на Крим и хибридната војна против Украина. А за останатите места на врвот сè уште се води борба. Претенденти се војната во Сирија, пензиските реформи и измената на уставот за да остане на власт додека е жив.

Сега се појави уште еден претендент со добра перспектива: колапс на нафтениот пазар и со тоа и драстичниот пад на вредноста на рубљата. Ова е директна последица на излегувањето на Русија од договорот наречен ОПЕК + помеѓу нафтениот картел и неколку други земји извознички на нафта за намалување на експлоатацијата. Во Русија, само претседателот може да донесе таква одлука. И, тој не можеше да избере полош момент за тоа.

Чуварите на стабилноста го дестабилизираа светскиот пазар

Ова не треба да биде застапник за дилерите на ОПЕК. Во оваа организација има многу реакционерни монархии, корумпирани псеводемократија и идеолошки режими. ОПЕК, од друга страна, е типичен картел кој се обидува да ги задржи цените високи на штета на потрошувачите. Во земји со пазарни економии и демократии, приватните компании се строго казнети.

Русија не се прослави кога го склучи гореспоменатиот договор со ОПЕК на крајот на 2016 година, што беше последователно продолжуван. Но, кога веќе еднаш склучи таков договор, во никој случај не смееше сега да го „минира“.

Бидејќи, во ситуација кога глобалните пазари за акции, стоки и девизи се најнервозни за влошените економски последици од пандемијата на коронавирусот, секое дестабилизирачко дело може да предизвика реакции на паника.

Затоа што, во ситуација кога светската побарувачка за енергија драстично се намалува, заради КОВИД-19, Владимир Путин, кој се става себе си како чувар на стабилноста во Русија, не помисли дека е попаметно наместо да го дестабилизира веќе несигурниот глобален нафтен пазар дополнително да го дестабилизира со војна на цени.

Погрешно време за распад со Саудиска Арабија

Зашто, бескомпромисно одбивање на Русија да се согласи на заемно договорено натамошно намалување на експлоатацијата на нафтата, доведе до пропаѓање на целиот договор на 6 март. Дури и ограничувањата за експлоатација на нафта кои се во сила повеќе од три години не се продолжени. Од април, секој може да црпи нафта онолку колку што може и сака.

Во услови на пад на цената на нафтата ширум светот, Русија ефикасно ги остави своите партнери на цедило.

Поентата овде не е дека треба да се жалат членовите на картелот кои се насанкани. Но, станува јасно зошто е Саудиска Арабија. Клучна земја на ОПЕК, зададе таков брутален контраудар. На 8 март, Кралството објави дека значително ќе ја зголеми експлоатацијата на нафтата и ќе им даде огромни попусти на своите клиенти, особено на оние на европскиот пазар, што е многу важно за Русија.
Како резултат, цените на нафтата паднаа за околу една третина. Тие скоро се преполовиле во однос на почетокот на јануари. Оттогаш, беснее војна со цените, во која во меѓувреме, се вклучија Обединетите Арапски Емирати и Ирак со зголемување на производството и попустите.

Американските компании за ископување нафта се трн во окото на Путин

Ова всушност треба да ги израдува земјите на ЕУ затоа што ефтината нафта е практично програма за конјункција за нив. Но, инвеститорите паничат и гледаат да се ослободат од акциите на многу европски компании. Затоа што тие гледаат нешто што Владимир Путин, кој сè уште се чини дека ја потценува пандемијата на коронавирусот, не сакаше да го види: колапсот на пазарот на нафта ќе беше контрапродуктивно, па дури и крајно штетно бидејќи води кон понатамошна макроекономска дестабилизација. Тоа ја турка светската економија уште подалеку од рамнотежата и банкротот на фирмите и ги прави плаќањата уште повеќе суспендирани.

Но, Кремљ сака да банкротира како и да е. За руската нафтена индустрија, американските фрапантни гасни компании се повеќе се натпреваруваат. Затоа банкротите на ваквите фирми за Москва би биле добредојдени – како и поголеми проблеми со буџетот кај другиот мегаконтендер Саудиска Арабија.

Москва ја потцени опасноста од светска рецесија

Она што се чини не го пресметува Кремљ: Во ситуација кога светската економија е на пат на рецесија, банкротите на презадолжените американски фирми многу брзо ќе можат да ги разнишаат банките што ги финансираа. И овде, ќе бевме на пат кон глобалната финансиска криза како во 2008 година., што, како и тогаш, би имало сериозни последици и за Русија.

Првиот земјотрес во форма на девалвација на рубљата веќе го почувствува Русија. Тоа повторно ќе ја подгрее инфлацијата што беше под контрола и тешко ќе ја погоди руската економија, која е многу зависна од увозот, и дополнително ќе ги намали платите и стандардот кај руското население.

Можеби војната за цената на нафтата што Владимир Путин ја започна среде пандемија, ќе биде на врвот на неговата листа на стратешки погрешни одлуки за неколку месеци.

Поврзани вести

Како да се третираат финансиските симптоми на „КОВИД-19“ во САД?

Stefanija Kuzmanovska

Грчката економија – феникс, но со едно крило

Влатко Зорба

Северна Македонија губи околу 333 милиони евра годишно поради емиграција на младите

Maja_Serafimova

Деценијата на Apple

Влатко Зорба

Грција сака да биде клучен играч во геостратешката игра со гасот за Европа

Влатко Зорба

„Њујорк Тајмс“: Зошто оваа рецесија ќе биде поинаква од претходните?

Stefanija Kuzmanovska