Компании и пазар

6G ќе ја замагли линијата помеѓу реалното и виртуелното

Првите мрежи од петтата генерација (5G) стапија во функција едвај оваа година, но сега се работи на новиот стандард за комуникација – 6G. Оние што се вклучени во развојот ги потенцираат важните придобивки од идните мрежи на шеста генерација.

5G обезбедува успех во стапките на податоци споредено со 4G, но ова е оддалеку не е границата на мобилните мрежи. Според програмерите, новите 6G мрежи ќе бидат толку моќни што можат драстично да ги променат навиките на потрошувачите.

Мрежата 6G ќе биде побрза и побезбедна, пишува „Гизчина“. Брзината на мобилната врска ќе стане толку голема што е можно да се комбинира реалниот и дигиталниот свет скоро целосно, т.е. границите помеѓу реалното и виртуелното ќе бидат замаглени.

Воведувањето на шестата генерација на мобилни комуникации се очекува да започне во втората половина на тековната декада и најрано во следната.

За дефинирање на барањата за 6G технологија, Меѓународната унија за телекомуникации (ITU) создаде специјална група, FG NET-2030. Неодамна, извршниот директор на Huawei и основач Рен Женфеј потврди дека компанијата истовремено работи на технологии за мрежи 5G и 6G.

Поврзани вести

Русија постигна договор со ОПЕК за намалување на производството на нафта

Влатко Зорба

КОВИД-19 ќе го принуди бизнисот да преразмисли како работи

Благодарение на поддршката од Германија, градовите ширум Балканот привлекуваат трипати повеќе инвестиции

Влатко Зорба

Бројот на 5G врски ќе надмине една милијарда до 2023-та

Влатко Зорба

Одобрени првите бескаматни кредити за поддршка на 136 мали и средни компании со 1.737 вработени

Влатко Зорба

Вкупната вредност на трите пакети aнтикризни мерки се проценува на 500 милиони евра

Влатко Зорба