Компании и пазар

Димитров: Најголем притисок од порастот на минималната плата ќе имаат трудоинтензивните дејности

Трудоинтензивните дејности како текстилната и кожарската индустрија предупредуваат дека постои можност за затворање на помалите компании, кои не ќе можат да го издржат притисокот од покачувањето на минималната плата, но се надеваат дека работниците од овие компании ќе можат да се вработат во поголемите текстилни конфекции.

– Најголем притисок од порастот на минималната плата ќе имаат трудоинтензивните дејности. Мислам дека пазарот ќе успее да ги прифати вработените од евентуалните затворања на овие помали компании, кои не работат директно со клиенти, туку земаат работа преку втора-трета рака и оти овие вработени ќе се вработат во оние конфекции што ќе обезбедат поголема продуктивност, подобри услови за работа и почитување на работничките права, рече вчера претседателот на Организацијата на работодавачи Ангел Димитров.

За Владата, со зголемувањето на минималната плата не се прави притисок врз компаниите, туку им се гарантира платата на најзагрозените категории вработени кои немаат алтернатива во делот на мобилноста поради својата возраст или други причини.

Поврзани вести

Веб страницата на ФИТР цел на хакерски напад

Влатко Зорба

Секој час губат милион евра

Stefanija Kuzmanovska

Продавачки „финти“ од 90-тите кои и денес важат

Влатко Зорба

Земјите произведувачи на нафта се договорија да го намалат производството

Влатко Зорба

Се очекуваат поповолни состојби во преработувачката индустрија и зголемување на бројот на вработени

Берта Китинска

Отворен ден со Џевахир Сити

Влатко Зорба