Компании и пазар

Со добивка од 80 милиони евра, ЕСМ ќе развива проекти кои ќе придонесат кон подобрување на животната средина

Во изминатата деценија, зголемените трошоци за енергетика, не дозволуваа развој на енергетските компании во постапките за борба против аерозагадувањето.

Зголемувањето на потрошувачката на енергетски горива и останати енергетски потенцијали ја наметна потребата од посериозно третирање на енергетската ефикасност, а вистинските регулативи но и имплементацијата ќе придонесат кон решавање на клучниот проблем кај нас – аерозагадувањето или ќе придонесат за почист воздух.

Во последните 2 години, со намалување на давачките на енергетските снабдувачи реално се создадоа нови можности за имплементирање на проекти кои се од исклучителна важност за намалување на емисиите на издувните гасови.

Денес, со добивка од 80 милиони евра ЕСМ (ЕЛЕМ) има можност да развива нови проекти кои ќе придонесат кон подобрување на животната средина и аерозагадувањето.

Конктретно, ЕСМ (ЕЛЕМ) во 2020 година планира да спроведе проект во кој е предвидено намалување на емисиите на издувни гасови за 20%, зголемување на користењето на обновливи извори на енергија за 20% и зголемување на енергетската ефикасност за 20% – “ Европа 2020 ” за паметен, одржлив и сеопфатен развој („Europe 2020, A strategy for smart, sustainable and inclusive growth”). Конкретно со овие мерки се планира да се придонесе кон подобра, поквалитетна иднина за идните генерации, но и ќе се отворат нови работни места.

Планот е да се имплементира извршувањето на поголема низа на активности со иста или помала количина потрошена енергија и со помала емисија на јаглерод диоксид во атмосферата. Воедно сето ова води кон правец на следење на препораките од усвоените стратегии за енергетска ефикасност за енергетика и за обновливи извори, кои предвидуваат намалување на енергетската потрошувачка за 9% од крајните корисници до 2018 споредбено со потрошувачката од 2002-2006 година.

Поврзани вести

Како да ја зголемите продажбата кога никој не сака да купува?

Влатко Зорба

Која банкнота е најпопуларна меѓу фалсификаторите?

Влатко Зорба

Анкета: 70 отсто од граѓаните сметаат дека е потребно отворање на економијата за враќање на работните процеси

Влатко Зорба

Во Британија без бензински и дизел автомобили од 2030 година

Влатко Зорба

Amazon со добивка од 5,2 милијарди долари за 3 месеци

Влатко Зорба

Се проширува листата на продавници во кои може да се плаќа со домашната платежна картичка

Влатко Зорба