Компании и пазар

Кои земји се најголемите кредитори на САД на крајот на 2019 година?

Најголемиот сопственик на американски државни обврзници UST (US Treasuries) на крајот на декември 2019 година, седми месец по ред, е Јапонија по иако ги намали инвестициите во американскиот долг за 5,9 милијарди американски долари на 1 трилион и 154,9 милијарди американски долари.

Вториот по големина кредитор на САД на крајот на минатата година, Кина, го намали уделот во UST за 19,3 милијарди долари на 1 трилион 69,9 милијарди долари, се вели во неодамнешниот извештај на Министерството за финансии на САД.

Третото место е за Велика Британија (UST за 332,6 милијарди американски долари), четвртото – за Бразил (281,9 милијарди американски долари) и петто – од Ирска (281,8 милијарди долари). Во првите десет држави кои имаат најголеми поседи на UST се и Луксембург, Швајцарија, Кајманските острови, Хонг Конг и Белгија.

Во декември 2019 година, Русија ги намали инвестициите во државните обврзници на Министерството за финансии на САД за 1,517 милијарди долари на 9,997 милијарди долари од 11,491 милијарди американски долари во ноември. Обемот на руските инвестиции во американски долг се намали за прв пат за претходните пет месеци.

Поради антируските санкции, овие инвестиции се намалија од 96,1 милијарди долари на 48,7 милијарди долари во април 2018 година и на 14,9 милијарди американски долари во мај. Во 2013 година руските инвестиции во UST надминаа 150 милијарди американски долари.

Вкупниот обем на нерезиденти инвестиции (сите не-локални институционални единици) во Министерството за финансии се намалиле во декември за 44 милијарди долари на 6 трилиони и 696,3 милијарди американски долари.

Од нив, 4 трилиони и 77,6 милијарди долари се во сопственост на влади или централни банки на други земји.

Поврзани вести

За време на пандемијата, четирипати зголемен бројот на повици преку Viber

Влатко Зорба

„Кросбоу“ ќе ја направи зелената енергија конкурентна на регионалниот пазар

Влатко Зорба

ФИТР: 203 стартапи продолжуваат во следна фаза на јавниот повик Стартапувај 2

Влатко Зорба

Поранешни работници на Твитер обвинети за шпионирање на Саудиска Арабија

Влатко Зорба

Битиќи на првиот состанок на платформата „За татковината со љубов”

Влатко Зорба

Зошто шефот на Twitter одлучи да живее во Африка?

Влатко Зорба