Компании и пазар

Лагард: Пандемијата длабоко ќе ја смени светската економија

Пандемијата од коронавирус и економската криза како последица на тоа длабоко ќе ја сменат светската економија, рече Кристин Лагард, директор на Европската централна банка. Таа додаде дека работењето од дома ќе го промени начинот на кој функционираат сите вработени и дека се очекува зголемување на роботиката во индустријата.

Светската економија сега ќе биде поориентирана кон екологијата и нумерирањето, рече Лагард.

Кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот ќе ја забрза трансформацијата на европските економии, а таа трансформација е веќе „латентно присутна“, рече Лагард за време на видео конференција за економија, што се одржа во Париз.

„Кога станува збор за производство, пазарот, вработувањето, она што ние во моментот го доживуваме, веројатно ќе доведе до еволуција кон поодржлив начин на живот, кој ќе биде поеколошки“, рече Кристин Лагард.

Според париски „Фигаро“, Лагард особено се осврна на телекомуникациите, што, како што оцени, ќе „го трансформира начинот на кој функционираат сите вработени“, барем кога станува збор за развиените земји.

Таа, исто така, процени дека ќе има значително зголемување на употребата на нумерички технологии и роботика во индустријата.

Соочени со вакви трансформации, Европа е во одлична позиција да ги прифати, додаде Лагард.

Поврзани вести

Покрената истрага за реакцијата на Амазон на пандемијата

Влатко Зорба

Winemaker dinner series во Дистрикт, со Château de Gourdon вината на Тиквеш

Влатко Зорба

Доми комплет – продукт од Еуролинк осигурување што ви овозможува безгрижност секој ден

Никола Поповски

Станаа милијардери од продажба на заштитни ракавици

Влатко Зорба

„АТС Гроуп“ донира 500.000 заштитни маски и 20.000 тестови за Ковид 19

Stefanija Kuzmanovska

Ангеловска: Во месец април е остварен поврат на ДДВ кон фирмите од 38 милиони евра, што е за 23% повеќе од минатата година