Компании и пазар

Лани сме купиле мед од странство вреден скоро 700.000 долари

Земјите во светот лани увезле мед од нешто над две милијарди долари, што е за 12% помалку во споредба со 2018 година, покажуваат податоците на World’s top exports.

Најголеми меѓу увозниците во светот лани беа САД со увозен мед од 430 милиони долари. Меѓу петте најголеми увозници беа и: Германија (269,6 милиони долари), Јапонија (144,5 милиони долари), Франција (118,4 милиони долари) и Велика Британија (110 милиони долари).

Нашата земја минатата година увезла мед во висина од 698.000 долари, а извозот беше на ниво од околу пола милион долари.

Најголем увозник на мед во регионот е Грција со 17,9 милион долари. Следни се: Бугарија (4,2 милиони долари), Словенија (4,1 милион долари), Хрватска (3,3 милиони долари), Босна и Херцеговина (1,4 милиони долари) и Црна Гора (968.000 долари).

Поврзани вести

УСЈЕ демантира дека гори ѓубре и опасен отпад

Влатко Зорба

Продавачки „финти“ од 90-тите кои и денес важат

Влатко Зорба

Следете ги овие правила и ќе заштедите повеќе пари

Влатко Зорба

Тутунскиот комбинат Прилеп со добивка прв пат по 20 години

Влатко Зорба

„МојДДВ“ во вториот квартал: Кај граѓаните се враќаат 5 милиони евра

Влатко Зорба

Американците на „Црн петок“ потрошиле рекордни 7,4 милијарди долари преку интернет

Влатко Зорба