Компании и пазар

Листата на на „Форбс“ најбогати Руси има нов лидер

За прв пат откако „Форбс“ прави листа на најбогати Руси, на првото место е Сулејман Керимов, сопственик на компанијата за производство на злато „Полиус“.

Пробивот на списокот му овозможи да забележи рекорден скок на цената на златото на пазарот.

„Имотот на семејството на сенаторот од Дагестан, Сулејман Керимов, се проценува на 24,7 милијарди долари и се зголеми за 1,7 милијарди од почетокот на денот“, пишува „Форбс“.

Керимов го надмина Владимир Потанџин од компанијата „Норникеj“ на списокот, чие богатство се проценува на 24,6 милијарди долари.

Владимир Лисин (Новолипетски металуршки погон) е на третото место на листата на најбогати Руси со 21,9 милијарди долари.

Поврзани вести

САД се на добар пат за прв пат од 2013 година да пријават намалување на трговскиот дефицит

Влатко Зорба

Huawei со приход од 64,2 милијарди долари за првата половина на 2020 година

Влатко Зорба

Македонија лани извезла производи во вредност од 7,2 милијарди долари

Влатко Зорба

Компании вредни милијарди, што сè уште не се профитабилни

Влатко Зорба

Американските милијардери се за 20 отсто побогати по првите 3 месеци од пандемијата

Влатко Зорба

Apple ќе произведува и дистрибуира неделно еден милион визири за медицински професионалци

Влатко Зорба