Компании и пазар

МОТ: Кризата ќе влијае на над 80 отсто од работната сила

Вкупното или делумно запирање на работењето на компанијата како резултат на пандемијата од коронавирус ќе чини 2,7 милијарди работни луѓе ширум светот, т.е. според Меѓународната организација на трудот (МОТ), 81% од светската работна сила.

Многу земји започнаа да преземаат мерки за да спречат ширење на коронавирусот, вклучувајќи полициски час, затворање на границите, запирање на часовите. Сето ова го погодува бизнисот и ја зголемува стапката на невработеност.

Во контекст на пандемија, дел од компаниите беа принудени да ја прекинат својата активност, а другите да го разгледаат работниот распоред. Порастот на невработеноста во светот во 2020 година сè уште зависи од тоа колку ќе се развие пандемијата во иднина и какви мерки ќе бидат преземени за да се спречи тоа, објаснуваат експертите на Меѓународната организација на трудот, цитирани од ДПА.

Негативните ефекти на пандемијата ќе ги почувствуваат 2,7 милијарди од 3,3 милијарди работоспособни луѓе ширум светот, што претставува 81% од работната сила, потенцира МОТ.

Кризата поврзана со пандемијата КОВИД-19 ќе доведе до намалување на работното време низ целиот свет во вториот квартал на 2020 година. Се очекуваат значителни кратења во арапските држави, Европа и азиско-пацифичкиот регион.

Најмалку економски влијанија ќе имаат секторите образование, здравство, социјални услуги, јавни услуги, одбрана и инфраструктура.

Поврзани вести

Вакво нешто немам видено 89 години: Бафет објаснува што се случува со светските берзи (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Скопје ќе добие нов центар за логистички услуги, се отвораат 90 работни места

„Визер“ привремено затвора 36 рути во регионот

Влатко Зорба

Компании ширум светот се здружија против Фејсбук, а еве и зошто

Stefanija Kuzmanovska

Зошто пазарот на смартфони со „флексибилен“ дисплеј е во застој?

Влатко Зорба

Полнолетен Македонец пие скоро два литри вино годишно

Влатко Зорба