Компании и пазар

Продолжениот викенд од 10 до 12 октомври ќе биде „Викенд без ДДВ“

Продолжениот викенд 10, 11 и 12 октомври ќе биде викенд без ДДВ за сите граѓани, мерка што ја најавивме пред некое време, а со овој пакет истата ќе се реализира, па граѓаните низ три неработни денови ќе можат да ја реализраат својата потрошувачка, по пониски цени, изјави премиерот на државава, Зоран Заев во интервју за Локално.

За време на овој период, граѓаните ќе можат да пазарат во сите сектори, а на цената која ќе ја платат, дополнително ќе им биде вратен ДДВ. Се очекува, сето тоа да оди преку апликацијата „МојДДВ“, со што граѓаните задолжително ќе треба да ја скенираат сметката од тој викенд и ќе добијат 100 отсто поврат на ДДВ-то кое ќе го платат.

Повратот од 100 отсто на платениот данок ќе важи само тие два дена, па така многу производи ќе може да се купат за 18 или 5 проценти пониска цена согласно даночната стапка за дадената категорија на артикли

Поврзани вести

Свечено отворање на новата книжарница на „Литература.мк“ во „Скопје сити мол“

Tesla сече шума за да гради „гигафабрика“ во близина на Берлин

Влатко Зорба

Благодарение на поддршката од Германија, градовите ширум Балканот привлекуваат трипати повеќе инвестиции

Влатко Зорба

Апајдин: Во изградбата на Diamond, над 80% од работната сила е од локалното население

Влатко Зорба

Huawei со приход од 64,2 милијарди долари за првата половина на 2020 година

Влатко Зорба

Влада: Уште 118 компании ќе користат бескаматни кредити од првиот пакет економски мерки

Влатко Зорба