Компании и пазар

Словенија сопира со воведувањето на 5G технологијата

Владата на Словенија ја отстрани од дневен ред Стратегијата на Регулаторната агенција за комуникациски мрежи и услуги (АКОС) за распределување на фреквентен спектар за 5G и со тоа го стопираше воведувањето на оваа технологија во земјата.

Ова беше сторено по предлог на словенечкиот министер за јавна администрација Руди Медведев, кој за словенечките медиуми рече дека прашањата за штетноста на 5G технологијата се легитимни.

Одложувањето на дебатата за одобрување на фреквенцискиот спектар за 5G, во очекување на понатамошно истражување за ефектите од оваа технологија врз луѓето и животната средина, е чекор понатаму во заштитата на здравјето и зачувувањето на природата.

Словенија не е единствената што го одложи воведувањето на 5G технологијата, откако истото го направи и Швајцарија.

Швајцарската Национална агенција за заштита на животната средина (БАФУ) испрати писмо до сите кантонски влади на крајот на јануари, во кое се наведува дека системот треба да се прилагоди така што зрачењето да остане под дозволеното ниво.

Поврзани вести

Свечено отворање на новата книжарница на „Литература.мк“ во „Скопје сити мол“

Huawei го освои Монт Еверест и го покри со 5G сигнал

„Викенд без ДДВ“ за домашни производи и ИТ опрема до 30.000 денари, се очекува промет од над 170 милиони евра

Влатко Зорба

За 3 месеци, 618.000 луѓе останале без работа во Германија

Влатко Зорба

Ангеловска: Поради пониското учество на жените на пазарот на труд, регионот губи 20 проценти од растот на БДП

Влатко Зорба

„Дојче банк“: Глобалниот БДП на ниво пред Ковид во средината на 2021 година

Влатко Зорба