Компании и пазар

Стопанска комора: Како компаниите ќе работат втора смена за викенд кога забраната за движење почнува во 16 часот?

Како компаниите кои работат до 20 часот ќе реализираат втората смена ако се знае дека забраната за движење почнува порано, во 16 часот, јавно прашува Стопанската комора на Македонија и, како што наведува, бара брз и јасен одговор од надлежните.

Според Комората, сосема е јасно дека кога во вонредни услови ќе се донесе некоја Уредба или мерка не можат да се предвидат сите аспекти поврзани со нивната примена. Прашањата околу примената на мерките често мора да се решаваат во од. Затоа е многу важно да постои механизам на добра комуникација кој ќе овозможи да се добие валидно толкување од оној што е овластен да го даде

– Досега компаниите што работеа само во две смени можеа да го реализираат производството од 05 – 21 часот. Но, утре, сабота, забраната за движење на граѓани почнува порано, од 16 часот. Што значи тоа за компаниите што работат во две смени и редовно работат до 20 часот? Не смеат да работат втора смена? Постојните дозволи не се однесуваат за втора смена, како што е случајот со викендов, бидејќи Уредбата со која им се дозволува на работниците да одат и да се враќаат од работа и во периодот кога има забрана за движење се однесува само на ноќно работење, трета и четврта смена. Што да прават компаниите во вакви околности? Дали треба да се регистрираат за трета смена во Државниот инспекторат за труд за да ги користат постојните дозволи, иако утре ќе станува збор за втора, а не за трета смена? Потребно е Уредбата да се измени соодветно за да се овозможи и за втора смена кога тоа го налагаат околностите?, наведува Комората.

Во период на вонредна состојба, потенцира, клучни за успешно функционирање се комуникацијата и координацијата. -Многу е важен протокот на информации, од компаниите преку Стопанската комора на Македонија до Владата и надлежните институции, но и обратно, од институциите кон Комората и компаниите, истакнува Комората.

Во соопштението до медиумите, најстарото коморско здружување во земјава нагласува и дека, и неколку денови по воведувањето на Уредбата со која се дозволува движење на работници кои одат и се враќаат од работа ноќе, кога има забрана на движење на граѓаните, се случува надлежните органи да им бараат печат од некоја институција иако тоа не е предвидено.

Поврзани вести

Turkish Airlines прокнижи загуба од 315,9 милиони долари за три месеци

Влатко Зорба

Две јахти во една: Чудо со пет палуби од 500 милиони долари (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Прифатени 8.330 приговори за домашната платежна картичка

Влатко Зорба

Телеком лани со добивка од 1,5 милијарди денари

Влатко Зорба

Убер отпушта 3.700 работници

Stefanija Kuzmanovska

Битиќи: Поднесени се 34.000 апликации за финансиска помош за компаниите

Влатко Зорба