Компании и пазар

Вашингтон го проучува сајбер доларот

Федералните резерви на САД проучува можност за сајбер долар, но ќе се движат полека за да се осигураат дека прво ќе се справат со ризиците од измама и фалсификување, изјави претседателот на Федералните резерви Џером Пауел.

„Ова е едно од прашањата што е поважно за САД да го направат отколку да бидат први“, рече Пауел за време на панел дискусијата на годишниот состанок на ММФ за дигиталните валути на централната банка (ЦБДЦ).

„И да го сториме тоа правилно, значи дека не само што ги разгледуваме потенцијалните придобивки од ЦБДЦ, туку и потенцијалните ризици“, како што се сајбер напади и фалсификување“, рече тој.

Постои зголемен интерес кај глобалните централни банки за издавање на официјални дигитални валути, делумно поттикнат од стравувањата дека некој приватен актер – како што е проектот „Фејсбук Либра“ – може да биде првиот што ќе го стори тоа без контрола врз начинот на дизајнирање или употреба.

Но, Пауел рече дека Федералните резерви имаат посебна потреба да бидат претпазливи, бидејќи американскиот долар е глобална резервна валута што ја користат компаниите и централните банки ширум светот.

„Ние сме одговорни и пред Соединетите држави и пред светот дека сите чекори преземени за американската дигитална валута ќе бидат преземени безбедно. Апсолутно сме посветени на стабилноста на доларот во безбедни и ефикасни системи за плаќање на американскиот долар“, рече тој, но ова се потпира на „сигурното владеење на правото, силни и транспарентни институции, длабоки финансиски пазари и отворена капитална сметка“.

Поврзани вести

Се проширува листата на продавници во кои може да се плаќа со домашната платежна картичка

Влатко Зорба

Менаџментот на ТКП ќе примаат минимална плата, a разликата ќе ја донираат во фондот за солидарност КОВИД-19

Влатко Зорба

НЕОТЕЛ и Гоблин го организираат првиот онлајн турнир во друштвени игри

Колку дивоградби лани „никнале“ во земјава?

Влатко Зорба

Проценките ѝ даваат на Европа придобивка од 5G од околу 210 милијарди евра

Stefanija Kuzmanovska

Меѓународниот балкански универзитет дел од „Светската недела на претприемништвото”

Влатко Зорба