Компании и пазар

Xiaomi: 5G мрежите значително ќе го подобрат животот на луѓето, а пак 6G?

Експерти од кинеската компанија Xiaomi ги проучуваат технологиите што ќе ја формираат основата на мрежата 6G. Главниот извршен директор и основач на компанијата Леи Џун не сакаше да ги открие деталите за прелиминарните тестови, но тој истакна дека важен услов за развој на 6G технологијата ќе биде воспоставувањето широка сателитска Интернет мрежа.

– Базните станици и сателитите не се доволни. Потребна е терминална поддршка од сите места. Имаме многу истражувања во таа област, но Xiaomi не планира директно да учествува во комерцијалната употреба на воздушната – рече директорот на Xiaomi, пренесува РБК.

Леи Џун истакна дека пандемијата од коронавирус и голем број теоретичари на заговор имаа негативно влијание врз развојот на мрежата 5G, но дека компанијата ќе продолжи да ја развива таа сфера, како и да произведува паметни телефони кои би ја поддржувале мрежата од петтата генерација.

Според директорот на кинеската компанија, на крајот на 2020 година, Xiaomi ќе престане со производство на паметни телефони кои ја поддржуваат мрежата 4G за кинескиот пазар. Xiaomi во моментот ги складира овие уреди.

Во наредните месеци, компанијата ќе се фокусира на развој на 5G уреди, развој на сателитски Интернет и истражување на мрежата 6G, пренесува „Спутник“. Леи Џун истакна дека воведувањето на мрежата 5G значително ќе го подобри животот на луѓето.

Поврзани вести

Winemaker dinner series во Дистрикт, со Château de Gourdon вината на Тиквеш

Влатко Зорба

Ангеловска: Со преземните мерките ќе се потрудиме кривата на невработеност да биде што порамна

Влатко Зорба

6,1 милијарди фунти за малите бизниси во Велика Британија за справување со последиците од коронавирусот

Влатко Зорба

Компании ширум светот се здружија против Фејсбук, а еве и зошто

Stefanija Kuzmanovska

Хрватска Загрепска банка под истрага за перење пари и финансирање на тероризам

Влатко Зорба

Какви иновации ќе донесе оваа пандемија?

Stefanija Kuzmanovska