Компании и пазар

За 35 отсто пад на приходите на 30 најголеми државни компании

Според анализата, просечната стапка на профитабилност за овие четири години изнесува скромни 5,9 отсто.

Целта на анализата е да ја оцени успешноста во работењето на овие претпријатија кои, како што е наведено во анализата, оствариле вкупно 737 милиони евра приходи минатата година и имаат 22.864 вработени.

Наплатата на побарувањата на анализираните компании, според истражувањето, претставува слаба алка на работењето и изнесува 265 дена за четири години, односно 243 дена за минатата година.

– Обврските претпријатијата ги плаќаат во уште подолги рокови, за 514 дена просечно, односно 497 дена за минатата година. Вообичаено во бизнисот компаниите што плаќаат со вака долги рокови се избегнуваат или заради роковите на плаќање им се даваат значително повисоки цени од пазарните, е наведено во анализата.

Кредитната способност, според анализата, покажува дека вкупните долгови на анализираните претпријатија се малку повисоки од нивниот капитал и резерви, додека степенот на самофинансирање е во зоната на безбедност (87 отсто, односно 96 отсто за 2018 година).

– Анализираните претпријатија успеваат да работат позитивно, покривајќи ги вкупните расходи во целост и остварувајќи вишок на приходи од четири отсто (за 2018 година шест отсто), и поседуваат доволно парични средства за покривање на краткорочните обврски, посочено е во финансиската анализа.

Оваа анализа е направена врз основа на пет групи на финансиски индикатори изведени од годишните сметки на претпријатијата за периодот 2015-2018 година и го расветлува работењето на сите 30 претпријатија заедно и за секое од нив одделно.

Поврзани вести

Xiaomi со поголем потенцијал за раст од Amazon и Tesla

Влатко Зорба

„Фолксваген“ исплати најголем дел од оштетите по скандалот „дизелгејт“ во Германија

Stefanija Kuzmanovska

Кои компании се „најзаразени“ од Ковид-19?

Влатко Зорба

Италијанците се плашат од странски инвеститори: Може да го искористат колапсот и да ги преземат домашните компании

Stefanija Kuzmanovska

Sony не може да ја покрие побарувачката на нејзините сензори за камера

Влатко Зорба

Алибаба очекува 15 милијарди долари од продажба на акции

Влатко Зорба