Технологија

Хакер објави лозинки од 515,000 сервери, рутери и уреди со Интернет на нештата

Секој уред што го користиме и има пристап до Интернет може да стане безбедносен ризик. Ова е причината зошто е толку важно да ги сочуваме нашите сметки со доволно добри лозинки за да ни заштедат проблеми од ваква природа. Сега разбравме дека хакер објавил огромен документ на Интернет, кој вклучува информации за над 515.000 сервери, рутери и паметни уреди со Интернет на нештата. Податоците, исто така, се шират на голем хакерски форум, тврди ЗДНет.

Самиот список содржи IP адреси на секој засегнат уред, кои се придружени со корисничко име и лозинка на услугата Telnet. Всушност, ова име крие популарен протокол за далечински пристап. Експертите за безбедност велат дека хакерот користел програма за откривање на уреди што користат Telnet порта, а потоа применил дополнителни алгоритми за да ги открие лозинките на погодените сметки. На овој начин се создава т.н. „Bot List“.

Информациите за погодените уреди беа собрани меѓу октомври и ноември 2019 година. Ова значи дека некои од нив веќе можат да користат различна IP адреса или лозинка. Сепак, уреди од целиот свет, не само од одреден регион, се на списокот. Податоците се целосно доволни за професионалец или хакер со добро техничко знаење да изврши разни напади и да добие уште повеќе доверливи информации од компромитираните уреди.

Поврзани вести

Чистење на Твитер: Отстранети илјадници сметки со владина пропаганда, најмногу од Србија

Stefanija Kuzmanovska

Фотографии ја прикажуваат Motorola Razr со дисплеј на преклоп

Влатко Зорба

Ако имате некоја од овие 7 апликации, треба да ја избришете

Влатко Зорба

Windows 10X одложен за 2021 година

Влатко Зорба

Samsung пријави раст на приходите за време на коронавирус

Stefanija Kuzmanovska

Премиерата на Nokia 9.1 PureView е одложена за 2020 година?

Влатко Зорба