Здравје и Храна

Еволуција на дело: Сè повеќе луѓе имаат дополнителна артерија во своите раце

Кога ја замислуваме понатамошната еволуција на човекот, односно неговиот изглед во далечна иднина, често зборуваме за промена на висината, големината на мозокот и изгледот на кожата. Но, промените можат да бидат многу посуптилни. Скоро незабележливи промени во нашата сегашна анатомија покажуваат колку еволуцијата може да биде непредвидлива.

На пример, научниците забележале дека се повеќе луѓе имаат дополнителна вена во своите раце, што, според сегашните индикатори, би можело да стане вообичаена човечка анатомска карактеристика за само неколку генерации.

Експертите од Универзитетот Флиндерс и Универзитетот во Аделаида во Австралија забележаа дека привремената артерија што минува низ центарот на подлактицата за време на нашиот развој во матката, не исчезнува толку често како порано. Тоа значи дека сè повеќе возрасни шетаат со дополнителен васкуларен канал под зглобовите, пишува Science Alert.

Пример за брза еволуција

„Анатомистите ја проучуваа преваленцата на оваа артерија кај возрасните уште од 18 век, а за време на студијата откривме дека таа јасно се зголемува“, рече анатомистот Теган Лукас од Универзитетот Флиндерс.

„По раѓањето, околу 10% од луѓето ја имаа оваа артерија во средината на 1880-тите, во споредба со 30% кај родените кон крајот на 20-от век. Затоа, еволутивно гледано, има значително зголемување на оваа карактеристика за многу краток временски период“, додаде тој.

Средната артерија е формирана кај сите луѓе во прилично рана фаза на развој и служи за носење крв по рацете за да се хранат само дланките што растат. Околу 8-та недела, оваа артерија обично исчезнува и го остава кормилото на другите два садови – радијалната и улнарната артерија.

Еволутивна предност

За да се утврди моменталната распространетост на овој крвен канал, научниците од Универзитетот во Аделаида испитале 80 екстремитети на трупови на донатори од европско потекло, родени во првата половина на 20 век. Потоа ги споредиле броевите со претходните записи и откриле дека оваа артерија денес е трипати почеста кај возрасните отколку пред повеќе од еден век.

Средната артерија може да биде еволутивно корисна бидејќи придонесува за поголем проток на крв низ прстите и подлактицата. Од друга страна, ако ја имаме оваа дополнителна артерија, имаме поголем ризик од синдром на карпален тунел, непријатна состојба што предизвикува тапост, болка и пецкање во пределот на раката, прстите и раката.

Истражувањето е објавено во Journal of Anatomy.

Поврзани вести

Омилена храна што ја јадеме погрешно цел живот

user2

Ви го претставуваме деталниот план за исхрана со кој пејачката Адел изгуби повеќе од 40 килограми

Stefanija Kuzmanovska

Најважните хормони за правилно функционирање на женското тело

Елена Даскалова

Брз колач со ананас и јаткасти плодови (РЕЦЕПТ)

Елена Даскалова

Најважниот витамин кој штити од корона, но и од други вируси

Берта Китинска

Мафини од тиква

Кристина Денесовска