Здравје и Храна

Француски научници: Оваа храна е жив штит против корона

Француските истражувачи се запрашале зошто во некои земји стапката на заразени и смртни случаи од Ковид 19 се значително пониски од оние на нивните соседи и заклучиле дека одговорот лежи во изборот на храна.

Француски научници дошле до заклучок дека во многу земји стапката на морталитет од Ковид 19 е помала заради специфичноста на нивната национална кујна. Истражувањата покажаа дека одредена храна, доколку се консумира редовно, може да ја намали веројатноста вирусот да навлезе во организмот, како и неговиот деструктивен ефект, пишува на страницата News medical.net.

Некои видови храна имаат функција на природен штит против вирусот. На пример, стапката на смртност е голема во Иран, додека таа е значително пониска во соседна Турција и Туркменистан. Во Германија, бројот на пациенти и смртност е помал отколку кај најблиските соседи, а Јужна Кореја е лидер во овие индикатори во својот регион.

Јогурт и кефир како жив штит против вирусот

Групата од 25 научници е предводена од професорот за пулмологија на Универзитетот во Монпелје, д-р Жан Буске, кој истовремено е и поранешен претседател на Светската алијанса за борба против хроничните респираторни заболувања на СЗО. Овие лекари се обврзаа да идентификуваат што е вообичаено за земјите со најмалку случаи. Земајќи ги земјите со најниски стапки на смртност во однос на соседите (Турција, Грција, Бугарија, Германија и Јужна Кореја), истражувачите пронајдоа заеднички елементи на исхрана во тие земји.

Жителите на Турција, Грција и Бугарија редовно пијат јогурт и кефир, кои се жив штит против вирусот. Се разбира, до одреден степен, ферментираните млечни производи се вклучени во исхраната на сите народи, но во овие земји тоа се прави редовно, и самостојно и како дел од другите јадења.

И киселата зелка штити од вирусот

Неочекувано, во менито на Германија и Јужна Кореја се појави заедничка ставка. Жителите на овие земји поретко умираат од Ковид 19 од нивните соседи. Се покажа дека и во двете држави, во редовната исхрана е вклучена храна која содржи кисела зелка, која, како киселото млеко, создава заштитна бариера за вирусот да влезе во организмот.

Според професорот Буске, малку внимание е посветено на регионалните разлики во исхраната, како резултат на ширењето и сериозноста на вирусот. Додека од друга страна, промените во исхраната можат да бидат од голема корист.

„Откривме дека ферментираните млечни пијалоци и киселата зелка може да ја намалат активноста на ензимот ACE2, кој коронавирусот го користи за да навлезе во клетките“, рече Буске.

„И самиот ја сменив исхраната. Сега јадам зелка три пати неделно и пијам кефир за појадок “, додаде тој.

Нутриционистката Роза Муталимова објаснува зошто кефирот и киселата зелка се толку корисни.

„Овие производи се обединети во фактот дека тие се подготвени со употреба на ферментација, односно со ферментација и закиселување. Ова е еден од најстарите начини на складирање храна, кој беше откриен во време кога фрижидерите не постоеја. Во Европа по пат на ферментација тие подготвувале зелка како залиха, со други зборови: тие ја „скиселувале“. И, исто така, павлака, урда и сирење. Во Кореја, веќе подолго време се ферментира кимчи, кисел зеленчук со зачини во кој доминира зелка.

Постојат многу ферментирани производи, има неколку видови во секоја национална кујна, но сите тие се подготвени на различни начини. Сите видови се обединети со присуството на квасец, кој содржи добри бактерии, најчесто лактобацили. Овие се хранливи бактерии: кои се борат со опасни микроорганизми како што е „Escherichia coli“ за време на ферментацијата. Но, факт е дека за време на термичката обработка, живите бактерии умираат. На пример, во тестото подготвено со квасец, сè уште ќе има бактерии, но не и печените производи за кои се користат. Така, живите хранливи материи во бактерии постојат само во такви ферментирани хранливи материи како млечни производи (јогурт, кефир и слично) и во кисела зелка.

Улогата на корисните бактерии во нашето тело е многу важна: во зависност од нивниот број, нашиот имунолошки систем реагира на патогени. Едноставно кажано, колку повеќе корисни бактерии имаме во цревата, толку поздрави сме.

Лековитоста на млекото од камила

Заклучоците на француските научници се поддржани од фактот дека во Казахстан и Туркменистан, бројот на пациенти и смртни случаи од Ковид 19 е многу помал отколку кај нивните соседи во Централна Азија. Поентата е дека во овие две земји млечните производи подготвени со помош на млечна киселина, процесот на коагулација на млеко и алкохолна ферментација, кои се придружени со стискање, молзење и сушење, имаат значајно место во културата на исхраната уште од античко време.

Млечната маса на Туркменистан се подложува на сложена биохемиска и физичко-хемиска обработка и на крајот е многу поразновидна од онаа на нивните соседи во регионот: Узбекистан, Таџикистан, Киргистан, Иран и Авганистан. Во исто време, во Туркменистан активно се користи особено корисното овчо и млеко од камила, од кое, како резултат на ферментација се добиваат пијалоци за кои народот смета дека се лековити, дури и магични.

Лековити пијалоци од млеко од камила, исто така, прават Казахстанците во југозападните региони на Казахстан, каде се одгледуваат камили. Кај нив, пијалокот се нарекува „шубат“. Во областите каде што ниту еден ден не поминува без „шубат“, луѓето се разболуваат многу поретко и многу побрзо се опоравуваат.

Поврзани вести

Ефтин и лесен ролат со кафе

Овошен колач со кокос (РЕЦЕПТ)

user2

Бомбици фереро роше

user2

За повеќе енергија јадете витамини и минерали

user2

Која е најдобра антистрес храна?

Елена Даскалова

Повеќе фатални причини: Зошто дебелите луѓе почесто умираат од коронавирус?

Никола Поповски