МАКЕДОНИЈА

Целосно реновиран одделот за интензивна нега на Клиниката за ендокринологија

Изминатиот период на Универзитетската клиника за ендокринологија се преземени низа активности за осовременување на постојните капацитети, кои овозможуваат нови стандарди во лекувањето на ендокринолошките болести. Комплетно се реновирани и опремени интензивната нега, дел од болничкото одделение, собата за изолација, набавени се нови болнички кревети, апарати за мониторинг на виталните функции и континуирано следење на гликемијата за најтешките пациенти со животозагрозувачка состојба.

– За офталмолошкиот кабинет е набавена фундус камера, биомикроскоп за преглед на предниот очен сегмент, иридокорнеалниот агол и ретина со посебни призми, и апарат за бесконтактно мерење на очен притисок, со што  Клиниката за ендокринологија е вклучена во интернационален проект од светски рамки за ран скрининг на компликации од дијабетична ретинопатија. Воедно, Министерството за здравство е целосно посветено на обезбедување најквалитетен третман за сите пациенти со дијабетес мелитус и други ендокинолошки заболувања. Паралелно со тоа ги унапредуваме условите за третман на пациентите во јавното здравство, и во оваа насока веќе се унапредени условите на повеќе од 15 клиники, изјави министерот Филипче, соопшти Министерството за здравство.

Во однос на доопремувањето со нова медицинска опрема, набавен е и нов најсовремен ехотомографски апарат за преглед на тироидна жлезда и обновен e офталмолошкиот кабинет, кој е збогатен со нови софистицирани апарати за навремена дијагностика и лекување на офталмолошките компликации на дијабетесот.

– Со сите преземени активности и соработката со Министерството за здравство,  значително ќе се  унапреди дијагностиката и лекувањето на најтешките ендокринолошки болни, ќе се намали времето на чекање и ќе се подобри квалитетот на здравствените услуги кои ги пружа Клиниката за ендокринологија, информираше директорката на Универзитетската клиника за ендокринологија, доц. д-р Саша Јовановска Мишевска.

Министерството за здравство најавува дека ќе продолжи со активностите за подигнување на јавната свест за потребите на пациентите со дијабетес и други ендокринолошки заболувања, преку натамошно осовременување на медицинската опрема и третманот и со  обезбедување најсовремена терапија за овие пациенти, во соработка со Клиниката за ендокринологија, со цел значително унапредување на условите за дијагностицирање и третман.

Поврзани вести

Д-р Хасан: Топлото време не е гаранција дека вирусот ќе го снема

Во домашна изолација и надзор 40-тина лица

Stefanija Kuzmanovska

Во Дебар заврши гласањето на лицата во самоизолација или болни од Ковид-19

Палевски ја прекршил самоизолацијата, ќе биде во државен карантин на свој трошок

Градот Скопје најавува градежна офанзива ова лето

Берта Китинска

Закани до новинарката Јордановска од кадри на ВМРО-ДПМНЕ(ФОТО)

Никола Поповски