МАКЕДОНИЈА

Д-р Спировски: Ковид-19 најчесто ги напаѓа белите дробови, бидејќи таму постојат рецептори кои го прифаќаат вирусот

Губењето на мирис и вкус е еден од начините за најбрзо препознавање на коронавирусот, вели проф. д-р Зоран Спировски од Клиника за торакална хирургија за Телма.

„Коронавирусот најчесто ги напаѓа белите дробови, бидејќи таму постојат рецептори кои го прифаќаат вирусот“ вели професорот.

COVID-19 влијае на луѓето на разни начини. Повеќето инфицирани луѓе развиваат блага до умерена форма на болеста и закрепнуваат без хоспитализација.

Најчести симптоми:

 • трескасува
 • кашлица
 • замор

Поретки симптоми:

 • болки
 • болки во грлото
 • дијареја
 • конјуктивитг
 • главоболка
 • губење на чувството за вкус или мирис
 • осип на кожата или губење на бојата на прстите на рацете или нозете

Сериозни симптоми:

 • отежнато или забрзано дишење
 • болки или притисок во градите
 • губење на говорот или подвижноста

Побарајте итна медицинска помош ако имате сериозни симптоми. Секогаш јавете се пред да ги посетите вашиот доктор или здравствената установа.

Луѓето со благи симптоми кои инаку се здрави треба да ги следат своите симптоми дома. Во просек, потребни се 5-6 дена од инфицирањето со вирусот за да се појават симптоми, но тоа може да потрае и до 14 дена.

Поврзани вести

Ангеловска ќе ги посети штандовите на учесниците на Саемот „Купи куќа, купи стан“

Влатко Зорба

Обезбедени 13 нови возила за домашна посета и патронажа во Здравствениот дом – Скопје

Stefanija Kuzmanovska

Министерство за финансии: После долги години јавниот долг е стабилизиран, бројот на аукции двојно намален

Никола Поповски

Заев: Вечно ќе му бидеме благодарни на Блаже Конески за афирмирањето на македонскиот јазик

Спасовски: Меѓународните анализи покажуваат дека постигнавме многу, имаме професионална и стручна полициска служба (ВИДЕО)

Груби: Гледајќи ја несериозноста на двајцата кандидати за премиери, очекуваме луѓето да гласаат за ДУИ