МАКЕДОНИЈА

Донесен вториот сет на мерки, приватниот сектор ќе добие финасиска помош за исплата на платите на вработените

На денешната прес-конференција техничкиот премиер Оливер Спасовски ги презентираше новите мерки за помош со економската криза предизвикана од коронавирусот.

-Го донесовме вториот сет мерки за справување со кризата со консултација и суштинска дебата низ разговори со економски познавачи експерти и стопанственици Со мерката 1 се предвидува финансиска помош за приватниот сектор исплата на плати кај работодавачот барател за финансиски средства од најмногу 14.500 денари за секој работник. Се запира и Законот за извршување, а извршителите не ќе можат да преземат никави извршни дејствија, изајви Спасовски.

Премиерот Оливер Спасовски на прес-конференција во Владата рече дека мерките се креирани во консултација со членовите на Економскиот совет и низ разговари со деловната заедница преку стонанските комори, како и со академската заедница и стопанственици од реалниот сектоер.

Поврзани вести

Д-р Лазаревик: Какви се последиците на коронавирусот врз економијата станува клучна дебата

Влатко Зорба

Филипче: Не правете залихи, лекови на рецепт на товар на Фондот има во доволни количини

Влатко Зорба

Адеми : Од понеделник ТВ Училница на МРТВ, неформална едукација за учениците и децата на претшколска возраст

Раздвижено во Скопје Север, Чаир, Топаана…мерките не се почитуваат во цело Скопје

Влатко Зорба

Прес-конференција на министерот за здравство во 15:30 часот

Берта Китинска

Министерска конференција во Солун за европската иднина на Западен Балкан

Влатко Зорба