МАКЕДОНИЈА

Дополнителна јулска испитна сесија за полагање правосуден испит

Владата донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за правосудниот испит за време на вонредна состојба со цел предвидување на дополнителна јулска испитна сесија за полагање на правосудниот испит чие спроведување е во надлежност на Министерството за правда .

На владината седница што се одржа вечерва преку видеоконфернциска врска е донесена и Уредба за методологија за распределба на приходите од данокот на додадена вредност по општини за 2021 година, со која се пропишува методологијата за распределба на приходите по овој основ.

Уредбата предвидува дека вкупните средства на приходите од данокот на додадена вредност наплатени во претходната фискална година за општините во Република Северна Македонија, општините во градот Скопје и Градот Скопје се распределуваат во константен дел од по 3.000.000 денари за сите општини во држвата, на општините во градот Скопје и Град Скопје и променлив дел кој се распределува за општините во држвата во износ од 88 проценти, а за општините во градот Скопје и Градот Скопје во износ од 12 проценти.

Поврзани вести

Се намалува бројот на заболени: Во Чаир регистринаи 373 активни случаи

Докторка од Куманово 40-ти ден позитивна на Ковид-19: Како спиете Вие од Фондот кога донесувате вакви одлуки за здравствените работници?

Берта Китинска

МВР казни 746 лица за неносење маска

Александар Петровски

Бочварски: Се прави дезинфекција на автобусите и останатите превозни средства во кои се превезуваат текстилните работници и работнички

Законот за ЈО влегува во собраниска процедура

Stefanija Kuzmanovska

Покрај зголемувањето на бројот на инспектори на терен, да зачестат вонредните инспекциски надзори врз помалите и поголеми загадувачи

Maja_Serafimova