МАКЕДОНИЈА

Генерална проба за поставување на македонското знаме пред седиштето на НАТО (ВИДЕО)

Пред седиштето на НАТО се прават последните подготовки за подигнување на знамето на Македонија како 30. членка на Алијансата.

Во седиштето на НАТО во Брисел од 15 часот, ќе биде организирана церемонија на подигање на македонското знаме, на која се планира да ѝ претходи слична свеченост во Врховната команда на НАТО-сојузничките сили за трансформација во Норфолк во Вирџинија, САД.

„Членството на Северна Македонија во НАТО ќе доведе до подобра интеграција, демократија и безбедност во целиот регион. Членството на Северна Македонија исто така потврдува дека останува отворена вратата и за сите други земји, кои сакаат и можат да ги остварат реформите потребни за достигање на НАТО стандардите“, наведе американскиот државен секретар Мајк Помпео преднеколку дена.

Тој нагласи дека влезот во НАТО претставува врв на напорите правени во текот на многу години од Владата и народот на Северна Македонија за членство во Алијансата.

НАТОНАТОНАТО

Поврзани вести

Оливер Вархеји во посета на Северна Македонија

Никола Поповски

Спасовски: Многу е важно да добиеме одлука за преговори со ЕУ пред изборите

Stefanija Kuzmanovska

Даниловски: Полицискиот час е смрт за економијата

Ковачевски: Не е точно дека нивото во акумулациите е под критичниот минимум

Временска прогноза

Хани: Во 2009 година е направена измена на законот и членот 11 е избиршан

Александар Тодески