МАКЕДОНИЈА

Изборите претставуваат значаен чекор кон демократијата, тврдат од Американската амбасада

Како први избори одржани по влезот на Северна Македонија во НАТО и по поканата за започнување на преговори со ЕУ, овие избори претставуваат значаен чекор кон демократијата, се вели во ставот на Американската амбасада во Скопје за парламнетарните избори одржани на 15 јули годинава.

– Го поздравуваме големиот напор на локалната изборна администрација, што овозможи наспроти предизвиците со тековната пандемија, изборите да бидат организирани со сите напори за заштита на здравјето и на гласачите и на лицата ангажирани во изборните центри и набљудувачите. Како први генерални избори одржани по влезот на Северна Македонија во НАТО и по поканата за започнување на преговори со ЕУ, од почетокот на годината, овие избори претставуваат значаен чекор кон демократијата, се вели во ставот објавен на Фејсбук од американската амбасада во Скопје.

Од Амбасадата, исто така, изразуваат благодарност до ОДИХР за прелиминарната оценка на предвремените парламентарни избори одржани на 15 јули.

Поврзани вести

Случајот со родилката – лекарка која криела контакти, преминува во надлежност на МВР

Богоев во Вашингтон изрази подготвеност за интегрирање на веб платформа во Карпош

Берта Китинска

НаКС: Итно да сопре постапката за избор на ректор на УКИМ во вонредна состојба

Пендаровски: Нема простор за договарање за името на Армијата

Јовановски: Парите од Рекет барајте ги кај Зоран Заев и Вице Заев

Берта Китинска

Ги запознаваме ретките болести: Хронична миелоидна леукемија

Stefanija Kuzmanovska