МАКЕДОНИЈА

Клиниката за психијатрија со најсовремена опрема за дијагностика при спиење

Клиниката за психијатрија набави најсовремена опрема за дијагностика при спиење. Опремата се состои од полисомнограф и актиграф, со кои се следат повеќе физиолошки функции во текот на спиењето, како и во текот на дневно-ноќниот ритам. Со софтверска анализа на добиените резултати, а во соработка со проф. Кнегиња Рихтер Соколовска од Клиниката во германскиот град Нирнберг се спроведуваат соодветни дијагностички и терапевтски процедури, соопшти Министерството за здравство.

Воведувањето на оваа дијагностичка процедура, како што се посочува, е новина во психијатриските институции во земјата и во соработка со Фондот за здравствено осигурување достапна е за сите пациенти.

-Покрај оваа современа опрема, во изминатиот период на Клиниката за психијатрија се направени многу позитивни промени во однос на опремување и реновирање на капацитетите, но и нови вработувања и зголемувања на тимот. Во изминатите две години се реализирани и вработувања на сите нивоа, вработени се пет лекари, двајца психолози, три медицински сестри, како и три други вработувања. Клиниката досега располагаше со околу 80 вработени, а со голем обем и интензитет на работата, овие вработувања значително ќе придонесат за подобра и поефективна нега на пациентите. Во овој период Клиниката е целосно реновирана со нова опрема и мебел за пациентите и амбулантите. Комплетно се реновирани и опремени болничките соби за третман на хоспитализирани пациенти. Инсталирана е дигитализација на објектот, како и климатизација на сите простории. Целосно е реновиран и амбулантскиот дел и кровот на зградата. Со сето ова во голема мера е подобрена целосната состојба на Клиниката, изјави министерот Филипче.

Од Министерството истакнуваат дека воведени се и неколку нови методи за дијагностика и третман, нови дигитализирани табли за психолошки тестирања за когнитивни проценки и соодветни психотерапевтски процедури. Обновен е апаратот за транс-кранијална магнетна стимулација, набавен е тестот „ТОВА“ за дијагностика на состојбата на вниманието и хиперактивност кај деца и возрасни, а воведени се и дијагностички процедури таргетирани за деменции.

Отворени се неколку нови кабинети – за снимање на состојбата при спиење, за ментално здравје на жени во перинатален период, кабинет за деменција. Наскоро ќе почне да работи и кабинетот за телемедицина (телепсихијатрија), како и за невробиофидбек и за психомоторна реедукација.

 

Поврзани вести

Најтешката форма на коронавирусот тешко се третира, вели Филипче

Влатко Зорба

Kвалитетна здравствена заштита за сите деца на Kлиниката за детски болести

Ивана Рамаданова

Јанакиески и Трајковски на судењето за „Насилство во Центар“: Невработени сме

Влатко Зорба

Бугарски експерт: Софија нема стратегија, ниту ресурси да ја блокира С. Македонија според „грчкото сценарио“

Никола Поповски

Вучиќ: Не е прашање дали ние им се додворуваме на ЕУ, ние ова го правиме заради нашите граѓани и луѓе

Влатко Зорба

Димковски – Левин: Заеднички ќе се работи на зголемување на трговската размена

Влатко Зорба