МАКЕДОНИЈА Политика

ЛДП: Викенд без ДДВ е наш проект

Од ЛДП соопштуваат дека воведувањето на „Викенд без ДДВ“ е нивен проект, предложен уште во 2012 година, е пред самата реализација како дел од пакетот економски мерки кои ги усвои Владата во која активно учествува ЛДП.

„Во недостаток на креативност, јавноста беше сведок на изјавата на лидерот на опозициската партија ВМРОДПМНЕХристијан Мицковски, кој во гостувањето во емисијата „Бизнис поенти“ долгогодишниот предлог на ЛДП се обиде да си го препише како нивен производ и да повика на протест во врска со едно од трите нивни клучни барања, меѓу кои е и иницијатива на предлог – закон за „Викенд без ДДВ“. 

Јавноста не заборава дека предлогот за „Викенд без ДДВ“ беше доставен од страна на  ЛДП пред 8 години кога владата беше предводена токму од ВМРОДПМНЕ. Истиот предлог ЛДП повторно го презентираше и во септември 2016 година преку потпретседателот на партијата Зоран Шапуриќ. Тогаш ВМРОДПМНЕ немаше слух за предлогот на ЛДП и истиот целосно го отфрли. Со години ВМРО-ДПМНЕ имаа вистинска и единствена можност да го прифатат предлогот на ЛДП и да ја  покажат на дело вистинската грижа за стандардот на граѓаните и растот на приходите во одредени продажни сектори со дополнителни приливи кои директно ќе се слеат во македонското стопанство. Неколку години подоцна, кога ЛДП како дел од Владата го спроведува на дело предлогот, крајно е невкусен вчерашниот чин на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ – Христијан Мицковски, кој пред македонската јавност се обиде да го претстави предлогот на ЛДП како грижлив изум на неговата партија. 

„Викенд без ДДВ“ функционира како пракса многу години наназад во Соединетите Американски Држави и во некои земји во Европа. Викенд понудата без ДДВ нуди поволности за потрошувачите, кои добиваат можност да не го оптовараат семејниот буџет, а воедно полза имаат и трговците, кои имаат можност да ја зголемат својата добивка. Во наредните недели, благодарние на учеството на ЛДП во Владата и на добрите економски политики кои ги водат коалиционите партнери на власт, македонските граѓани ќе ги почувствуваат придобивките од овој проект. 

ЛДП како дел од успешната соработка во владината коалиција ќе продолжи да работи на проектите кои значат поддршка на претприемништвото, стимулирање на креативните сектори преку одржување на рамниот данок, децентрализација на власта и поголема и финансиска одговорност на општините и натамошен развој на приватниот сектор како основа за развојот на државата“, стои во партиското соопштение на ЛДП.

Поврзани вести

ФОТО: Падна покрив од зграда на Партизанска од силниот ветер, откорнато дрво во Кисела Вода

Александар Тодески

Родителите со деца помали од 10 години имаа легитимно право да не одат на работа, изјави Филипче

Холандскиот парламент в четврток ќе дебатира за проширувањето

МТСП: Законот за спречување и заштита од дискриминација беше победа за сите граѓани и еднаквоста

Спасовски: Очекувам и Јавното обвинителство и МВР да ги испитаат сите аспекти од собирот во Струга

Седница на Влада, теми – економија, земјоделство и урбанизам

Влатко Зорба