МАКЕДОНИЈА

МОН: Се работи на целосно нов концепт за наставни и дидактички материјали

Министерството за образование и наука соопшти дека формираше работна група која развива концепт за целосна и суштинска промена на наставните и дидактичките материјали за основно и за средно образование.

Работната група е составена од претставници од Министерството за образование и наука, Педагошката служба, Бирото за развој на образованието како и претставници од меѓународни институции и граѓанскиот сектор.

МОН информира дека групата веќе работи на анализа на најдобрите искуства и практики од неколку европски, скандинавски и земји од регионот, врз основа на која ќе се изготви целосно нов систем за унапредување на квалитетот на наставата кој подразбира не само употреба на учебници, туку и изработка и употреба на разни видови наставни и дидактички материјали за наставниците и учениците.

– Потребата од воведување целосно нов систем за изработка на наставни материјали е резултат на постојаните реакции од јавноста, родителите/старателите, учениците, но и самите наставници за квалитетот на учебниците, долгите постапки за нивно одобрување, како и честите повлекување на учебници поради стереотипи, предрасуди, грешки и недоследности, соопшти МОН.

Министерството додава дека голем број земји во светот веќе го имаат надминато системот на класична употреба на учебник, поради што учениците своето знаење го стекнуваат преку различни извори на информации и разновидни дигитални алатки.

-Ова е идеја и на голем број наши наставници, но е дел и од препораките на ОЕЦД за системот на образование во нашата земја. Реформата на учебниците ќе се прави во широка консултација, истовремено со реформите за основно образование, а планот е да се воведе од следната учебна година, соопшти МОН.

Поврзани вести

Започна со работа групата којашто ќе ги прави реформите на основното образование.

УЈП: Исплатата на поврат на ДДВ се уште во тек

Влатко Зорба

Средба на министерот Арјанит Хоџа со албанскиот амбасадор Фатос Река

Александар Петровски

МП: Очекуваме сите фактори во сферата на судството да работат согласно законите за да се врати довербата во правосудниот систем

Влатко Зорба

Османи: Разликите по прашањето за Гоце Делчев се во нијанси помеѓу двете комисии

Никола Поповски

Казни од по 2.500 евра, организирале веселби во време на пандемија

Берта Китинска