МАКЕДОНИЈА

МЖСПП: Податоците за високата загаденост во Кичево се невалидни

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека високите вредности на ПМ 10 суспендираните честички кои пред кратко време се појавија на мерното место во Кичево се резултат на стабилизација на мерниот инструмент по настанат прекин со напојување со електрична енергија на тамошната автоматска мониторинг станица за квалитет на амбиентен воздух, во периодот од 15 до 19 часот.

При тоа,  како што соопшти вечерва Министерството, настанат е прекин во мерењата на сите параметри за квалитет на воздух вклучувајќи ги и мерењата на концентрацијата на ПМ 10 честичките. По доаѓањето на електричната енергија мерните инструменти се рестартирани, а појавените високи вредности на измерени концентрации на суспендираните ПМ честички се случија поради процесот на стабилизација на инструментот по неговото повторно ставање во функција и се невалидни, појаснува во соопштение МЖСПП.

Поврзани вести

Филипче: Граѓаните да им даваат точни информации на лекарите

Уште 4 лица позитивни на коронавирусот

Филипче: Измените на Законот за контрола на опојни дроги ќе овозможи подобра контрола и повеќе вработувања во оваа сфера

Чулев ги посети полициските службеници на граничниот премин Табановце

Станишев за Макрон: Тоа не е демонстрација на сила, напротив тоа е спротивното – немоќ!

Влатко Зорба

Д-р Беќаровски: Ја надминавме бројката на починати од конфликтот во 2001-ва ако тоа не е доволен показател јас не знам што би требало да направиме