МАКЕДОНИЈА

По коронавирусот, повторно ќе се бориме со загадувањето

Со оглед на сериозната закана со која се соочува земјата, предизвикана од вирусот „Ковид-19“, во која сите активности на државата се насочени кон справување со вирусот, разбирливо е дека тековните проблеми поврзани со заштитата на животната средина се ставени во позадина.

Сепак, кога вирусот ќе престане, проблемите со загадувањето ќе се појават уште еднаш, не само во воздухот, туку и во она што предизвикува отпадот да се создава во земјата во големи количини.

Отпадот е еден од факторите што директно ги загрозува воздухот, почвата, површинските и подземните води и здравјето на луѓето. Количината отпад што се зголемува секојдневно, притисокот што тој го врши врз животната средина, како и неповратната загуба на вредни ресурси и енергија ја наметнуваат потребата од воведување правилно и одржливо управување со отпадот.

Токму затоа управувањето со отпадот е во првите редови на системот за управување со животната средина и на патот кон одржлив развој.

Според најновиот извештај за животна средина од 2019 година од Државниот завод за статистика, во изминатиот период лошите практики на управување со отпад во нашата земја доведоа до деградација на екосистемите, како и губење на вредни природни ресурси и потенцијални ризици по здравјето.

Нашата земја е се повеќе и повеќе погодена од погрешното управување со отпадот што преовладува до сега. Количината отпад се зголемува со години наназад. Во Македонија, количината на создаден комунален отпад е 1,1 кг по глава на жител. Ова значи волумен од 3 милиони кубни метри. За визуелизирање на оваа количина, ова е еквивалент на плоштадот Македонија во Скопје со висина еквивалентна на зграда од 160 ката (4 пати поголема од кулите на Џевахир во Скопје).

Засега има само 1 лиценцирана депонија во земјата, Дрисла кај Скопје, која ги исполнува само минималните критериуми пропишани во Директивата за депонии на ЕУ (нема рециклирање, нема третман на отпад). Изградбата на другите регионални депонии се одложува година по година (недостаток на средства, спротивставување на локалното население во врска со изборот на локацијата). Државата сега мора сериозно да размисли за правилно управување со отпадот. На овој начин, количината отпад ќе биде драстично намалена и ќе престане штетното влијание врз околината и здравјето на населението.

Поврзани вести

Депортиран македонски државјанин кој во Сирија се борел за ИСИС

Заев: За 25 отсто ќе се зголемат платите на научните работници од седум институти во земјава

Maja_Serafimova

Продолжи распитот на Ахмети пред Меѓународниот суд за Косово

Александар Петровски

Хани: Во 2009 година е направена измена на законот и членот 11 е избиршан

Александар Тодески

Крмов: Левица е македонска партија, но не е партија на Македонците

Директорката на Клиниката за кожни болести позитивна на коронавирус: Пациентите пред сѐ (ВИДЕО)

Берта Китинска